CO2 reductieplannen niet genoeg voor de 2 graden doelstelling

4 Dec

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft voor de klimaattop in Parijs berekeningen uitgevoerd op de reductieplannen van alle landen. Dat is gedaan om in te schatten of met die plannen (vaste en deels onder voorwaarden) de temperatuurstijging onder twee graden kan blijven.

Omdat de bijdrage van de verschillende EU landen klein is in vergelijking met de emissie van alle landen, zijn de individuele bijdragen van de 28 EU lidstaten bij elkaar gevoegd. De G20 landen zijn verantwoordelijk voor de meeste emissies en hun plannen zouden de emissie in 2030 reduceren met 9-10 GtCO2eq in het eerste scenario in de tabel.

Scenario

Emissie in GtCO2eq in 2030

Business as usual na 2010

65 miljard

Met “vaste” plannen

56 miljard

Inclusief voorwaardelijke plannen

54 miljard

 

Onafhankelijk van de vraag of de klimaatverandering door kooldioxide nu wel of niet of minder dan het IPCC heeft aangegeven wordt veroorzaakt, is dit een zinvolle bespiegeling.

Alle plannen bij elkaar genomen wordt de doelstelling kennelijk niet bereikt volgens het PBL rapport, zie de site die speciaal hiervoor is ontwikkeld http://infographics.pbl.nl/indc/, waar meer informatie kan worden ingewonnen en ook een Excel-sheet met de data per land kan worden opgehaald.

In de opgave van de 28 EU lidstaten zou ook ergens de bijdrage van België moeten zitten. Maar hoe de Belgische plannen uitzien is nog onbekend. De onderhandelingen over de verdeling tussen de federale staat en de regio’s waren tot nu toe vruchteloos. Dat kwam de Belgen deze week te staan op heel wat kritiek in Parijs (“fossiel van de dag”), en in eigen huis in de Kamer vielen gisteren zeer harde woorden (“risée van de conferentie”, “de premier is een leugenaar”) over en weer.

Update 4 December 2015 19:00

Het is warempel gelukt: de vier Belgische ministers voor milieu hebben zojuist een klimaatakkoord bereikt, nog ruim op tijd voor het einde van COP21……

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: