Fijn stof en CO2 emissies van brandhaarden in Indonesië

19 Okt

Inwoners van Singapore en Kuala Lumpur klagen al jaren over de overlast van rook afkomstig van het verbranden van biomassa vanaf Indonesische bodem, met name van Sumatra en Kalimantan. Het hoogseizoen van de branden duurt enkele maanden per jaar vóór de moesson, dan is de overlast niet te harden, ook dit jaar weer. Indonesië wordt dringend gevraagd om een nationaal rampenplan in te stellen. Volgens ruwe (en onzekere) schattingen zullen ongeveer 11000 mensen extra vroegtijdig sterven door de slechte lucht. Een schatting van het aantal vroegtijdige overlijdens in Duitsland door blootstelling aan vooral fijn stof en ozon komt uit op 35.000 per jaar.

En de CO2 emissie van die branden is de hoogste na de enorme piek in 1997. Alleen al deze emissies zijn nu al hoger dan de totale CO2 emissies van Duitsland. De Nederlandse klimaatwetenschapper en hoogleraar mondiale koolstofcyclus Guido van der Werf van de VU heeft de  Global Fire Emissions Database ontwikkeld, waarin dit soort emissies worden gevolgd. De volgende recente afbeelding komt uit deze bron.

global fire emissions 2015

Er worden regelmatig updates verstrekt van deze data, zie http://www.globalfiredata.org/updates.html

In een recent artikel met als co-auteur van der Werf worden gemodelleerde fijn stof (PM10) niveaus vergeleken met gemeten waarden. Dat geeft het volgende beeld:

pm10 singapore

De branden dragen fors bij de overschrijding van de 50 µg/m3 limiet van de WHO. De resterende belasting is van lokale bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: