Een haast vergeten (?) optie voor kernenergie: de Thorium reactor

17 Aug

Zoals in een recente post al vermeld wordt verwacht dat in China nog veel kernenergiecentrales worden gebouwd. Ze hebben er al 26, en 25 stuks zijn op dit moment in aanbouw. Bezorgdheid over de gezondheidseffecten van steenkolencentrales is een van de argumenten om vooral in te zetten op kernenergie. China is in staat zelf de technologie toe te passen, maar maakt graag gebruik van Franse, Canadese en Russische know how. Nog recent in juni heeft China haar beleid voor klimaatverandering vastgesteld. Onder meer door een toename van 20% van niet-fossiele brandstoffen voor primaire energie productie en verdergaande reductie van CO2.

De jaargemiddelde gewenste nieuwe nucleaire capaciteit in de periode 2005-2020 wordt aangegeven met 3,4 GWe / jaar, en voor 2020-2030 met 9,0 GWe /jaar. De eigen ontwikkeling concentreert zich op het type CAP1400, met een capaciteit van 1400 MWe, een technologie die ze nu ook graag willen exporteren. Dat is een stuk hoger dan de huidige gemiddelde capaciteit van ca. 800 MWe van kernenergiecentrales. Stel dat ze die reactor inzetten voor de eigen groei, dan is in de periode 2005-2020 elk jaar behoefte aan pakweg 2 à 3 nieuwe reactoren, en voor de periode 2020-2030 elk jaar zo’n 6 à 7, of wel tot 2030 een range van 90 tot 115 nieuwe centrales.

Veel opkomende economieën hebben grote behoefte aan elektrische energie, en die zal deels uit kernreactoren blijven komen, zeker als men daar de klimaatdoeleinden wilt nastreven. We zijn nog lang niet af van deze technologie, ook als veel westerse landen de techniek afzweren, zoals in Duitsland, of een feitelijk moratorium hanteren. Dat geldt ook voor Nederland. Hier bemoeit de staat zich overigens niet meer met de bouw van kerncentrales, hoewel ze de inzet zeker niet afwijst. Het bouwen laat men over aan de markt. Twee plannen voor een nieuwe centrale bij Borssele zijn echter in de ijskast geplaatst door de aanvragers Delta en RWE, zo gezegd vanwege de crisis. De vergunning is weliswaar aangevraagd, maar tijdelijk opgeschort.

Het type dat men wilt bouwen is veelal nog de met water gekoelde reactor (LWR). Hoewel een volwassen technologie zitten er altijd risico’s verbonden aan deze technologie, zoals we weten uit de vele kleine en grote incidenten. Vreemd is dat er zo weinig wordt geïnvesteerd in intrinsiek veiliger reactoren zoals de gesmolten zout reactor met als brandstof een beetje uranium, gevormd uit thorium, de Thorium Molten Salt Reactor. Naast de hogere veiligheid is thorium in grotere hoeveelheden beschikbaar dan uranium. Destijds heeft men wereldwijd gekozen voor investeringen in de nauwelijks operationeel geworden kweekreactoren. De Russen hebben er een paar. De thorium reactor werd niet verder ontwikkeld ten gunste van de kweekreactoren, omdat men vreesde voor een tekort aan uranium (wat later onjuist bleek te zijn). De miljarden gespendeerd aan het concept van kweekreactoren waren weg, en de Thorium reactor kampte met een groot gat in de ontwikkeling, een gat dat er deels nog steeds is.In April 2015 is in Delft een symposium gehouden over de Thorium MSR reactor. De presentaties zijn te zien op de site van professor Kloosterman.

Het loont de moeite om op de site van Kloosterman rond te kijken en zich een beeld te vormen van de verschillende aspecten rond MSR reactoren. Er is ook best wel informatie voorhanden voor niet-technici. Duidelijk wordt gemaakt wat er nog aan ontwikkeling vereist is. Ook Nederland kan een rol spelen in deze ontwikkeling.

Advertenties

Eén reactie to “Een haast vergeten (?) optie voor kernenergie: de Thorium reactor”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nucleaire energie: toch een optie? | klimaatblog - augustus 19, 2016

    […] overzicht van een en ander is hier te vinden. In Nederland hebben we ook kennis op dit gebied, zie hier. Professor Kloosterman (reactorfysica) aan de TU Delft is een warm voorstander van deze intrinsiek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: