Frankrijk langzaam uit kernenergie, dan maar naar China

3 Aug

Wel erg toevallig: net een nieuwe wet op de energie in Frankrijk met onder andere een flinke reductie van de kernreactoren capaciteit. Zoals bekend draait de Franse energiemarkt voor een groot deel op kernenergie.

En juist dit weekend maakt Avera, grote leverancier van kernreactoren en eigenaar van een uraniummijn bekend, dat ze graag Chinees kapitaal willen aantrekken, een paar miljard maar. Avera is overigens grotendeels staatsbezit. Die zwaai naar China stond afgelopen zondag in Le Journal du Dimanche, onder de vette kop: “Quand la Chine sauvera Avera”. De Chinese honger naar energie groeit nog steeds, en dat zal deels gedekt moeten worden door vele nog te bouwen kernreactoren, en wat Avera betreft natuurlijk van Franse makelij. Sommige bronnen spreken van honderden centrales in het komende decennium. De Franse staat zorgt goed voor haar eigen bedrijven, nu mag China Avera – een reus op de energiemarkt volgens de JdD – komen redden. Tegelijkertijd staat Avera op het punt om haar ontwikkeling- en bouwafdeling te verkopen aan EDF (Energie de France), niet toevallig ook een staatsbedrijf en exploitant van kernenergiecentrales. Geen kleine ingreep trouwens: het gaat om 14.000 personeelsleden.

Advertenties

Eén reactie to “Frankrijk langzaam uit kernenergie, dan maar naar China”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een haast vergeten (?) optie voor kernenergie: de Thorium reactor | klimaatblog - augustus 17, 2015

    […] in een recente post al vermeld wordt verwacht dat in China nog veel kernenergiecentrales worden gebouwd. Ze hebben er […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: