Oversterfte in België tijdens laatste hittegolf

1 Aug

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in België heeft op 30 juli 2015 een persbericht uitgebracht met een schatting van de oversterfte tijdens de laatste hittegolf tussen 30 juni en 5 juli van dit jaar. De oorzaak was niet alleen de temperatuur, maar ook de verhoogde ozonconcentratie.O3maxBE 28-6-11-7-2015

Extract uit het persbericht:

…….”In verhouding tot de verwachte sterfte tussen 30 juni en 5 juli 2015 schat het WIV dat er 410 extra personen zijn overleden ten gevolge van de hitte en de hoge ozonconcentraties in de lucht.

België kende een intense maar korte piek in de sterftecijfers met een oversterfte geschat op 26% (of een kwart meer geregistreerde sterfgevallen dan verwacht). De grootteorde van de piek is vergelijkbaar met die van buurlanden zoals Frankrijk en Nederland.

De oversterfte trof proportioneel bijna evenveel mannen als vrouwen (respectievelijk 210 en 200 meer sterfgevallen dan verwacht). Alle leeftijdsgroepen werden getroffen, de toename was echter het meest uitgesproken bij de groep van 85-plussers. De oversterfte in deze leeftijdsgroep liep op tot 33%. De oversterfte bij de groep jonger dan 85 jaar bedroeg gemiddeld 24%.

De waarschuwingsfase voor hitte en ozon duurde slechts zes dagen. De extreme temperaturen en de hoge ozonconcentraties in de lucht hebben niettemin geleid tot een hogere oversterfte in vergelijking tot voorgaande zomerpieken. Met uitzondering van 2006 (23% oversterfte maar een langere periode met hoge temperaturen), werd de oversterfte in de afgelopen 10 jaar tijdens hitte periodes nooit hoger geschat dan 18%.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: