Intern rapport TERI voldoet niet – geen actie tegen Pachauri

18 Jun

De procedures volgen elkaar op in deze zaak. Het interne rapport van de Internal Complaints Committee van TERI, dat zwaar uithaalde naar hem is door een rechtbank te licht bevonden. Pachauri had geen mogelijkheid gehad zijn standpunt te verdedigen, er was geen sprake van een correcte gang van zaken, en het deugde van geen kant, volgens hem. Het was in grote haast opgesteld met vooropgezette conclusies over zijn gedrag. De rechtbank (Industrial Tribunal, Karkadooma courts) geeft hem hierin nu gelijk. Er mogen geen acties ondernomen worden tegen Pachauri op grond van dit ICC-rapport, aldus de Deccan Chronicle van 17 Juni 2015.

Update 29 Juni 2015

Pachauri is nu twee maal ondervraagd door de politie. Van een rechtbank kreeg hij toestemming om de begrafenis van een schoonbroer in de VS bij te wonen. Hij moet de autoriteiten wel op de hoogte houden van zijn reisplannen en zich op 9 Juli weer melden (Times of India 28 Juni 2015).

Update 1 Juli 2015

In het Indische financieel blad Mint van 30 Juni 2015, op pagina 22 in hun juridische rubriek staat een interessant artikel over de manier waarop in India door de jaren heen is omgegaan met klachten over seksuele intimidatie. Een aantal voorbeelden waaronder dat van Pachauri worden bij naam genoemd. Na een eerste verplichting tot het instellen van weinig effectief gebleken interne onderzoekscommissies, zoeken nu steeds meer klaagsters hun recht rechtstreeks bij rechtbanken en in toenemende mate bij de media. Het artikel maakt duidelijk, dat zo’n rechtsgang veel tijd kost en partijen veel gelegenheid geeft tot beroep, uitstellen en vertraging, een tactiek die de goedbetaalde juristen kundig hanteren. Dat wordt geïllustreerd met een andere kwestie. Zo loopt er al vele jaren een procedure wegens seksuele intimidatie van een medewerkster van het KPMG filiaal in Mumbai tegen haar baas (ja, ook bij KPMG gaat wel eens wat mis…). Het kost veel tijd, geld, energie en doorzettingsvermogen om zo’n zaak uit te vechten, en dat weet de tegenpartij natuurlijk ook. Er is een culturele omslag gaande die vrouwen eerder doet klagen en naar buiten treden, en dat neemt alleen maar toe. Het jaarverslag van KPMG van 2013/2014 staat overigens vol met opmerkingen over ethisch gedrag van hun personeel. Nu nog de praktijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: