De klimaatopera in de Scala van Milaan – recensies

30 Mei

Na de uitvoering van de opera zijn er enkele recensies verschenen, die vooral het spektakel van de opera waarderen: een postmodern verhaal, gebracht in losse scenes op een podium omlijst met maximaal gebruik van geprojecteerde teksten en beelden, waarbij ook nog een woord van waardering is voor de zangers, solisten, het koor van de Scala en voor de dansers. De recensent van de Corriere della Sera (Flash News 18 mei 2015 en uitgebreid 27 Mei 2015, pagina 41) viel het gebruik van het Engels tegen. Nou ja, dat verkoopt internationaal iets beter dan Italiaans. Er zijn trouwens ook teksten in Latijn, Sanskriet en oud-Grieks. Een andere recensie staat hier.

Centraal staat het thema van de mens die de aarde – Gaia –  al consumerend en reizend schade toebrengt, en dat al vanaf de zondeval van Adam en Eva.  In de laatste scene, de Apocalyps, worden alle rampen nog eens netjes in beeld gebracht met materiaal van fotograaf Burtynsky, eindigend met de verzuchting van inleider Adamson:

“If this is not my planet, whose is it? If this is not my responsibility whose is it? If am the cause, then am I not also the cure?”

De liefhebber kan het nog even nalezen in het libretto van Ian Burton

Een groot(s) spektakel dus, maar of het veel bijdraagt aan de discussie is maar de vraag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: