De Klimaat Opera

4 Mei

De Klimaat Opera

Het komt er nu toch van. Jaren geleden aangekondigd als een ode aan Al Gore’s  “An Inconvenient truth” zou de opera in het Italiaans “Una Scomoda Vérita” worden gecomponeerd. In dit blog is er al eerder wat over geschreven, laatste keer in Januari 2010.

Op 16 Mei 2015 gaat de opera in première in de Scala van Milaan, nu onder de allesomvattende titel “CO2”. Het werk wordt wel in het Engels gezongen, kennelijk meer de lingua franca van het klimaatprobleem dan het Italiaans.  Giorgio Battistelli is de componist, tegenwoordig de artistiek directeur van de Opera van Rome. Het libretto dat de moeizame relatie tussen de mens en de aarde behandelt, is van Ian Burton en de regie is van Robert Carson. Koor en orkest van de Scala staan onder leiding van Cornelius Meister. De uitvoering wordt door Radio Tre direct uitgezonden. Hier is meer informatie over de opera.

Uit de toelichting op deze pagina:

“An opera-denunciation on the future of a by-now “terminally ill” Earth, a poor planet that deserves greater indignation on the part of a humanity slumbering in the face of an environment in its death throes. The performance imagines the nightmare scenario of the destruction of the world. It does so going beyond mythology and ideology, even beyond the epic of the entire operatic tradition. The musical architecture of Giorgio Battistelli (1953) transfigures the asymmetric forms of nature; it revives nature, giving expression to the lament of the elements of the Earth in its current state of suffering. The backdrops are the Kyoto Conference, No-Global demonstrations, endangered species, cities at the mercy of hurricanes, civilizations exposed to the risks of climate change, the dumb indifference of the irresponsible, and the ignorance of the impotent masses. The staging was created by the genius director Robert Carsen, who is always attentive to the conservationism issue, as those who have seen his Candide by Bernstein will recall.”

De tickets – nu te koop – gaan van 11 € (dan moet je wel staan en zie je niks) tot 150 €.

In de Corriere della Sera van 2 Mei 2015 staan twee foto’s van scenes uit de opera, plus een kort interview met componist Battistelli, waarvan hier een vrije vertaling:

Hij stelt, dat de moeizame relatie tussen mens en het milieu door de muziek een troostende functie kan hebben, maar ook entertainment en reflectie biedt. Het is een symbolisch werk, variërend van Adam en Eva tot het Kyoto protocol. Negen scenes zijn gewijd aan het boek van Nobelprijswinnaar Al Gore. Het is een opera met een boodschap, waarbij de componist een persoonlijke keuze heeft gemaakt. In de gemeente Albano Laziale is Battistelli kandidaat voor het burgemeesterschap. De politiek kan deel uitmaken van het leven van een artiest, en daarbij verwijst hij niet naar de komiek Beppe Grillo, maar naar Giuseppe Verdi, componist, deputé en senator.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: