Pachauri treedt af als voorzitter van IPCC

26 Feb

Rajendra Pachauri is zeer lang voorzitter geweest van de IPCC. Deze week heeft hij zijn ontslag ingediend bij de VN. Vlak voordat hij aftreedt zijn er klachten over sexuele intimidatie tegen hem ingebracht. Klachten van inmiddels twee vrouwelijke werknemers in zijn TERI instituut waarvan Pachauri directeur is (en nu met onbepaald verlof). De samenhang van het ontslag met klachten over sexuele intimidatie ligt voor de hand. De India Economic Times bracht het verhaal als eerste naar buiten. Waarna Pachauri categorisch ontkende en diverse stappen liet nemen om te voorkomen, dat de pers verdere mededelingen zou doen en dat hij gearresteerd zou worden door de politie. De laatste ontwikkeling is een opname in een ziekenhuis, onder andere vanwege hartklachten, zo wordt gemeld.

Een einde van de carrière van een manager, die zichzelf beschouwt als iemand met een religieuze opdracht om de wereld te behouden. Vandaar zijn felle houding tegenover kritiek op het werk van “zijn” IPCC en eigen uitlatingen. Als de aanklachten op waarheid berusten – en daar ziet het nu wel naar uit – dan valt alweer een machtig man terecht van zijn hoge voetstuk, omdat hij zijn handen niet kan thuishouden.

Update 1 Maart 2015

Pachauri heeft ontslag gevraagd uit de Council on Climate Change van de eerste minister Modi. Modi heeft het ontslag gisteren aanvaard. Een uitnodiging voor Pachauri van de Harvard Universiteit voor de jaarlijkse India Conference was al eerder ingetrokken. Een voormalige advocaat-generaal heeft de betrokken minister gevraagd Pachauri te ontslaan als magnificus van de TERI universiteit, of om de status van universiteit van het TERI instituut te ontnemen.

Update 6 Maart 2015

De Verenigde Naties zullen geen onderzoek doen naar Pachauri. Het gaat om een zaak die zich binnen TERI afspeelt, en dat staat los van de VN.

Update 21 maart 2015

De politie van Delhi beschuldigt Pachauri van het hinderen van het onderzoek tegen hem door het fabriceren van documenten en het beïnvloeden van getuigen. Hij houdt zich niet aan de voorschriften die hem tijdelijk van arrestatie vrijwaren. Niet direct gedrag van iemand die onschuldig is.De politie ontkent overigens de bewering dat Pachauri’s mail zou zijn gehackt.

Advertenties

Eén reactie to “Pachauri treedt af als voorzitter van IPCC”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De zaak Pachauri | klimaatblog - april 20, 2015

    […] Februari en Maart 2015 is op dit blog het verloop van Pachauri’s terugtreding als directeur van IPCC en zijn onmiddelijk ingaand […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: