Eurobarometer Milieu 2014

19 Sep

De enquête: wat vinden Europeanen van het Milieu?

 

Eens in de drie jaar houdt de Europese Unie een enquête over de houding van de Europeanen ten opzichte van het milieu. Ze doet zo’n enquête ook regelmatig voor de houding ten opzichte van de klimaatproblematiek.

De laatste keer is dus in 2011 geweest. Vergeleken met dat jaar is gemiddeld de belangstelling of zorg voor het milieu ongeveer hetzelfde gebleven. Er zijn hier en daar wat kleine verschuivingen opgetreden. Hoe scoren de Nederlanders?

Op de vraag: hoe belangrijk is de bescherming van het milieu voor u persoonlijk, geeft  97% aan dat wel of erg  belangrijk te vinden. De EU28 haalt 83%.

De scores voor welke milieu kwestie belangrijk is:

 scores in %

Water-

vervuiling

Lucht-

verontreiniging

Natuurlijke

bronnen uitputting

Effecten van blootstelling chemicaliën

Consumptie-gewoontes

EU28

50 56 36 43 24
Nederland 57 54 52 48

41

 

66% van de Nederlanders vinden dat milieukwesties direct invloed uitoefenen op hun leven. Daarmee staan we tamelijk laag. EU28 scoort hier 81%, een kleine toename t.o.v. 2011.

96% van de Nederlanders denkt een rol te kunnen spelen in het beschermen van het milieu. De nieuwkomers in de EU scoren hier lager, op pakweg 75%.

De meeste Europeanen voelen zich goed geïnformeerd (81%) over milieukwesties. Nederland scoort hier 57%, 8% lager dan in 2011, terwijl we wel redelijk hoog scoren in het vertrouwen op de milieuwetenschappers. Bij investeringen vindt 20% van de Nederlanders dat er geen voorkeur voor het milieu hoeft te zijn ten opzichte van de kosten, dat beeld wisselt sterk binnen Europa.

Meer info:  de Engelse samenvatting, en de Nederlandse factsheet.

 

 

 

Advertenties

2 Reacties to “Eurobarometer Milieu 2014”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Europese commissie en het milieu | klimaatblog - september 25, 2014

    […] politiek ommezwaai komt op een moment waarop de zojuist gepresenteerde Eurobarometer aangeeft dat een zeer groot deel van de Europeanen vindt dat het milieu nog altijd bescherming […]

  2. Flash Eurobarometer 452 in maart 2017: scores voor milieu | klimaatblog - augustus 1, 2017

    […] Voor het onderzoek werden 27.173 telefonische interviews afgenomen, ongeveer 1000 per land. De basis waren respondenten die op een of andere manier  iets hebben gehoord over door de EU medegefinancierde projecten. Een specifieke enquête over milieu werd in 2014 gehouden. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: