Belangstelling voor het onderwerp klimaat

23 Sep

In een vorig artikel kwam de bereidheid van senioren om iets bij te dragen aan het klimaatprobleem aan de orde. Nu het AR5 rapport van de IPCC verschijnt, wordt het weer interessant om te zien welk onderwerp de mensen het meest bezig houdt.

In de binnen de Europese Unie verspreide enquete de Eurobarometer – nr.79 uit dit voorjaar – worden de burgers gevraagd welke thema’s zij belangrijk vinden. In een post in augustus 2009 is daar al eens over geschreven.

De drie belangrijkste onderwerpen op de lijst blijven van economische aard: de werkloosheid, de economische situatie en stijgende prijzen (inflatie). Voor Nederland scoren werkloosheid, de economische situatie , gezondheidszorg en sociale zekerheid hoog.

De aandacht voor onderwerpen als klimaat en milieu is tanende, al jaren achtereen.  Je ziet het ook aan (het ontbreken van) de onderwerpen in de regeringsakkoorden. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor de recente Duitse partijprogramma’s. Alleen energie speelt in Duitsland een belangrijke rol, vanwege de grootschalige omschakeling naar alternatieve energiebronnen, waarmee grote investeringen en hoge lasten voor de burgerij zijn gemoeid. Daarnaast is er in Duitsland van oudsher een grotere belangstelling voor natuur en milieu.

Over heel Europa gezien, althans voor wat betreft de EU-27, staat de belangstelling voor het gezamenlijke onderwerp milieu, klimaat en energie op een laag pitje. Op de vraag wat de respondent vindt dat het meest belangrijk is voor zijn/haar land, ligt dat gemiddeld op 4% voor de EU-27, net 1% hoger dan het item terrorisme met 3%, Nederland scoort terrorisme 1%. Het is het laagst gescoord onderwerp binnen Europa, en kennelijk niet de grootste zorg voor de Nederlandse en de Europese burger.

De betreffende tabellen zijn interessant, omdat ze specifieke problemen die in een bepaald land meer leven dan elders mooi laten zien. Zo maakt men zich op Malta erg druk over immigratie, logisch gevolg van de toestanden in het nabijgelegen Noord-Afrika. Malta scoort trouwens ook hoog op het trio milieu, klimaat en energie: 22%, nauw gevolgd door Zweden met 19%, Duitsland met 10%, dan Denemarken met 9%. En Nederland volgt in de middenmoot met 5%. Zorg voor onderwerpen als immigratie, belasting, onderwijs, wonen staat op vrijwel gelijk niveau.

In de Eurobarometer wordt ook geïnformeerd naar de persoonlijke zorgen van de deelnemer. Per land is een aparte factsheet beschikbaar.

Dan verschuift het patroon iets. Economie, stijgende prijzen, gezondheidszorg en sociale zekerheid worden dan belangrijker gevonden. Op persoonlijk niveau scoort milieu, klimaat en energie hoger, 10%, en dat staat weer hoger dan terrorisme. Nu is daar trouwens immigratie met 3% tussen geschoven, en terrorisme is tot 0% gezakt.

 Een tweede bron die voorkeuren voor thema’s laat zien is georganiseerd door de Verenigde Naties, de UN MyWorld enquete. Met deze online enquete hoopt de VN haar onderwerpen voor 2015 te rangschikken. Ongeveer 1,3 miljoen mensen uit alle 193 aangesloten landen hebben gereageerd met typisch grotere aantallen uit landen als India en Nigeria, gevolgd door Ethiopië en Tanzania. Dat zie je ook terug in de scores voor de verschillende thema’s.

Meest naar voren komen achtereenvolgens scholing, gezondheidszorg, eerlijke en responsieve regeringen (!) en banen. Wereldwijd scoort klimaat(actie) het laagst van de zestien categorieën, in Nederland staat klimaat(actie) op plaats 5. Zo te zien, hebben uit Nederland vooral natuurbeschermers gescoord: bescherming van bos, rivieren en oceanen staat op de tweede plaats.

In tegenstelling tot de Eurobarometer waar de vragen door een enqueteur worden gesteld, kan eenieder bij de VN zijn of haar stem uitbrengen voor het onderwerp dat de individuele deelnemer het meest aan het hart ligt. Dat geeft natuurlijk andere resultaten en andere prioriteiten.

Het is de vraag of het nieuwe rapport van de IPCC nog wel de politieke agenda’s gaat bereiken, gelet op de lage prioriteit die het thema inmiddels in Europa en elders op de wereld heeft gekregen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: