Argumenten in energiediscussie

24 Mrt

Als er in discussies een argument wordt gebruikt om een standpunt te onderbouwen, dan is het interressant om dat argument goed te bekijken. Worden daarbij cijfers genoemd, dan is een kleine controle gauw uitgevoerd. Onderstaande is een reactie op een artikel in NRC van 16 & 17 maart 2013. De reactie is geplaatst in de brievenrubriek van de wetenschapsbijlage van 23 maart 2013. De erbij geplaatste grafiek is niet helemaal uit de verf gekomen.

In NRC van zaterdag 16 maart 2013 stond in het artikel over energie “Hoe Nederland kan afkicken van olie en gas” (Wetenschap, pag 4 en 5) een opmerking van de heer van de Bergh, milieueconoom. Hij verklaart (bijna aan het einde van het artikel): “Het klimaat warmt op. Dat is evident. Ik woon in Barcelona. Er zijn tegenwoordig al dagen in januari en februari dat het 20 graden Celsius is. Dat had je vroeger niet. Als CO2 niet snel wereldwijd een reële prijs krijgt, zie ik het somber in”.
Een kort onderzoek naar maximale temperaturen op dagbasis in Barcelona vanaf maart 1924 tot eind januari van dit jaar, verkrijgbaar bij KNMI/ECA&D leert anders. Zie bijgaande grafiek, waarin de maximale temperaturen van de maanden januari en februari zijn uitgezet. Temperaturen boven de 20 graden Celsius zijn en waren geen uitzondering. Het is zelfs zo, dat de maximale temperaturen in de twee wintermaanden in Barcelona vrijwel gelijk zijn gebleven, zoals de trendlijn (dikke lijn met 95% betrouwbaarheidsinterval) duidelijk maakt.

Maxtemp Barcelona jan+feb

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: