DTR in Spanje en Portugal

11 Mrt

Als vervolg op eerdere artikelen nu een beeld van het verloop van de Daily temperature Range in Spanje, gemeten op 16 stations, verdeeld over het vasteland, en een station in Portugal: Lissabon.

Het kaartje hieronder ontleend aan de ECAD site bij het KNMI geeft de ligging van de stations weer.

   map spain_serieslength

De kleuren van de stations verwijzen naar de lengte van de meetreeksen. Er is ook op de site een overeenkomstige tabel beschikbaar. Maar als men de data van de stations bekijkt, dan kloppen de meeste lengtes van de meetreeksen niet. Onbekend is wat daarvan de oorzaak is.

 dtr spain1 dtr spain2

dtr spain3 dtr spain4

Voor de Spaanse stations zijn de reeksen weergegeven per vier stations, en gekoppeld aan hun respectievelijke gemiddelden, zodat een afwijking op kleinere schaal al zichtbaar wordt. De meeste Spaanse stations vertonen een gelijkmatig verloop. Alleen bij de stations Salamanca, A Coruna en Huesca is er een duidelijke stijging te zien vanaf de jaren tachtig. De DTR van Burgos loopt al op vanaf de jaren zestig. Andere stations als Alicante, Barcelona, Malaga en Ciudad Real laten een daling zien. Kortom, er is geen voor het hele land overheersende trend te zien.

Voor Portugal is er eigenlijk maar een meetstation –Lissabon – beschikbaar met een langere meetreeks (Coimbra loopt van 1901-1996), en de resultaten worden hieronder weergegeven. De DTR van Lissabon vertoont een flinke sprong verdeeld over de eerste  jaren veertig, met een dalende trend  tot rond 1990, waarna stijging volgt. In de metadata van het station staat een andere meethoogte vanaf 1941, wat een verhoging van de maximale temperatuur (Tx) van meer dan één graad kan betekenen. Voor de minimumtemperatuur (Tn) had de lagere meethoogte geen significant effect. Van belang is dus het verloop vanaf de jaren veertig.

 

dtr port

Met deze beschouwing eindigt het overzicht van de  DTR in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal. Het lijkt in ieder geval voor deze landen niet zonder risico te zijn om per land een gemiddeld verloop te construeren van de DTR. Er zijn te veel lokale factoren die een uiteenlopend verloop bewerkstelligen, en het uitmiddelen per land of (deel)continent – als het al methodisch correct zou zijn – doet dan geen recht aan de gemeten werkelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: