DTR, Daily Temperature Range van acht Franse meteostations

4 Mrt

De DTR wordt bepaald door het verschil van de gemeten maximale en minimale temperatuur op een dag. In een vorig artikel zijn vijf Nederlandse stations op een rijtje gezet, met als conclusie, dat de DTR’s van de vijf geselecteerde stations nogal uiteenlopen. Verder zijn data geanalyseerd van Ukkel in België en van Luxemburg. Zie ook de weblog van Francis Massen.

Op het Franse vasteland zijn acht stations gekozen, enigszins verdeeld over het land: Marseille, Bourges, Lyon, Le Mans, Nancy, Parijs, Orleans enToulouse, Van Marseille en Parijs bestaan langere meetreeksen, vergelijkbaar met de eerder beschreven Nederlandse stations. Voor de ligging van de stations, zie het bijgevoegd kaartje.

DTR France map

In de volgende grafiek is het verloop van de DTR van de acht Franse stations weergegeven. Klik op de grafiek voor een vergroting

 DTR 8 stations France_1

De data zijn afkomstig van de site van ECAD, die beheerd wordt door het KNMI.  De grafiek van Parijs en zeker die van Marseille vertonen een flinke dip: Parijs in de jaren zestig, en Marseille een stuk forser in de jaren vijftig. De DTR van Marseille valt wel erg terug. Niet zeker is of daar een artifact in de data zit. De metadata van beide stations, ook te zien op de site van ECAD geven geen bijzonderheden. Lyon, Parijs, Bourges, Orleans, Le Mans en Toulouse vertonen een lichte stijging vanaf de jaren tachtig. Dat komt overeen met de vaststelling van het verloop van de DTR zoals het  Berkeley team dat geeft.

De DTR van Parijs volgt het gemiddelde van de stations van het Berkeley team qua patroon zelfs redelijk goed. Nancy en Marseille laten de lichte stijging niet zien. Mogelijk spelen lokale factoren hier weer een rol?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: