Temperaturen Berkeley Earth en een modelafwijking?

5 Feb

Berkeley Earth heeft op haar site vijf maal zoveel temperatuurdata als doorgaans beschikbaar tot nu toe toegankelijk gemaakt in de vorm van grafieken, zie hier. Het gaat om gegevens van pakweg 36000 stations. Waar oude historische waarnemeningen aanwezig zijn worden die gepresenteerd, sommige vanaf 1753. De data zijn op verschillende wijzen weergegeven, soms als 12 maandelijkse glijdende gemiddelden en/of een meerjarig glijdend gemiddelde, soms met een 95% betrouwbaarheidsinterval, of een langetermijn trend, zoals hier voor Maastricht-1 voor 1906-1952, waarin de anamolie ten opzichte van de periode 1951-1980 is weergegeven.

Maastricht anamolie

Bron: Berkeley Earth

DTR is de afkorting van Daily Temperature Range. Het is het verschil tussen de minimum en maximum temperatuur op een dag. In een recent artikel van Berkeley teamleden wordt onder andere de DTR op wereldschaal gepresenteerd op basis van vele metingen. Daar is iets bijzonders geconstateerd. Volgens de gangbare klimaatmodellen moet de DTR afnemen door de opwarming, want de opwarming wordt vooral bepaald door de stijgende nachttemperatuur. Maar vanaf halverwege de jaren ’80 neemt de DTR toe, en dat is vreemd en onverklaarbaar volgens de auteurs. Geen van de klimaatmodellen geeft dit verloop. 

DTR Berkeley studie

Bron: artikel

Nederlandse schaal

Van veel stations in de regio Benelux kan men aparte grafieken zien op de Berkeley Earth site. Helaas zijn de ruwe data niet beschikbaar, om zelf de DTR’s te bepalen. Maar bij het KNMI zijn er wel dagelijkse data beschikbaar over een langere meetperiode.

Voor vijf stations, de Bilt, de Kooy, Eelde, Vlissingen en Maastricht zijn langjarige data beschikbaar, in ieder geval vanaf 1906-2012. De DTR’s van elke dag zijn berekend en als jaargemiddelde uitgezet, samen met een niet-lineaire trendlijn met een 95% betrouwbaarheidsinterval.

De twee aan zee gelegen stations Vlissingen en de Kooy vertonen lagere DTR’s in vergelijking met de andere drie stations. Het verloop van de DTR van beide stations is weinig identiek en wijkt ook af van het patroon van de andere stations. Een signaal, dat ligging, en dus microklimaat en plaatselijke condities de DTR’s sterk beïnvloeden, endat men voorzichtig moet zijn om data van meerdere stations te middelen, ook als het een klein gebied als Nederland betreft. De DTR’s van de Bilt en Maastricht vertonen een redelijk stabiel patroon, met een lichte stijging vanaf de jaren ’80. De DTR van Eelde neemt sterk toe in de jaren ’40 tot ’70, stabiliseert dan enigszins en neemt vervolgens eveneens een weinig toe vanaf de jaren ’90. De genoemde lichte toename aan het eind van de vorige eeuw is ook bij Vlissingen en de Kooy zichtbaar.

stations KNMIDTR 5 stations Nederland

Bron: KNMI

Het lijkt interessant om te zien of er van andere landen materiaal beschikbaar is voor meer gedetailleerde analyses.

Met dank aan Francis Massen, die op zijn blog hier al aandacht had geschonken.

Advertenties

Eén reactie to “Temperaturen Berkeley Earth en een modelafwijking?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. To blend or not to blend, that is the question! « meteoLCD Weblog - februari 12, 2013

    […] All these stations are less than 300 km apart, nevertheless show really different behavior: in-land station de Bilt could reflect the influence of a ~120 years double AMO related oscillation, whereas the damped oscillation of coastal Vlissingen seems close to the AMO period of ~60 years. Please read the full text (in Dutch) of Marcel’s comment here. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: