UHI: onderzoek in Nederland

23 Jan

In Nederland zijn nog maar weinig studies verricht naar de sterkte van het UHI effect. Conrads is in 1975 gepromoveerd op een onderzoek waarbij hij temperatuurmetingen uitvoerde met apparatuur gemonteerd op een VW-busje op routes door Utrecht. Op de fiets heeft Theo Brandsma van het KNMI dat nog eens herhaald in de periode maart 2006-februari 2009, maar nu op een 14 km lange route van Nieuwegein via het centrum van Utrecht naar het KNMI in De Bilt. Hij heeft daarover recent gepubliceerd. Hieronder een grafiek uit zijn publicatie. Het zijn gemiddelde temperatuurprofielen over de gereden route ’s ochtends en ’s middags.

 

Brandsma gem temp profielen Utrecht centrum en omgeving

Het kleinste verschil tussen de gemiddelde temperatuurprofielen wordt gevonden in het centrum (km 9-10) tussen Neude en Vredeburg. Daar is dus het UHI effect het grootst.

Hij concludeert:

“De metingen laten zien dat er ’s nachts belangrijke temperatuurverschillen (> 5°C) kunnen optreden tussen de stad Utrecht en het omringende gebied. De temperatuurverschillen kunnen daarbij over korte afstanden sterk variëren.”

En verder schat hij dat de verstedelijking in en rond Utrecht ongeveer 8% heeft bijgedragen aan de op het KNMI terrein gemeten trend van 1,8 ºC over de periode 1901-2008.

Jos de Laat, KNMI collega van Brandsma heeft in 2008 een artikel geschreven over het effect op het klimaat van afvalwarmte afkomstig van energiegebruik. Hij maakt aannemelijk dat een deel van de opwarming is toe te schrijven aan deze productie van afvalwarmte. In de stedelijke omgeving wordt dat snel duidelijk, maar zelfs in dun bebouwde gebieden is een dergelijke invloed goed vast te stellen, zie de studie van Hinkel en Nelson in het dorp Barrow in noordoost Alaska.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: