UHI: onderzoek in Frankrijk

23 Jan

Bij Metéo France besteedt men meer aandacht aan het UHI effect, zie.

Daar heeft men een model (Town Energy Balance) ontworpen om de energiestromen aan het aardoppervlak in beeld te brengen en combineren dat met een meteorologisch model op meso-schaal (MesoNH). Dit project wordt geleid door Valery Masson, IPCC-lid. Het TEB model is gevalideerd voor meerdere steden, waaronder Parijs, Toulouse, Marseille, Basel, Montreal, Vancouver, Ouagadougou. Met het combimodel is een warmte-episode in 1994 in Parijs gesimuleerd en gevalideerd, zie. En daarmee werd het UHI effect keurig aangetoond.

Een van de projectmedewerkers van Masson is Céline de Munck. Zij heeft een interessante studie verricht naar het effect van toenemend gebruik van airco’s. Het is een gegeven, dat bij toenemende hitte het energieverbruik voor koeling in een stad behoorlijk toeneemt, zoals hier in New Orleans. Per graad stijging 2-3% meer energie.

Electricdemand-big
bron

Als de IPCC projecties voor deze eeuw bewaarheid worden dan stijgt de temperatuur in een stad als Parijs navenant. Over 50 jaar zullen de zomers lijken op die zeer warme zomer van 2003. Dat zal het gebruik van airco’s doen toenemen, en wel zodanig dat de warmte die deze apparatuur produceert extra zal bijdragen aan de stadstemperatuur, waarmee het UHI effect tijdens de nacht wordt versterkt met 0,5 tot 3 º C al naar gelang het soort airco. Droge systemen geven de meeste afvalwarmte af. Zie de presentatie van de Munck pag. 5 en 6.

UHI Paris

Dat is een forse toename, waarmee de Parijzenaars zich in de eigen temperatuurstaart bijten. Gelet op de snel groeiende verstedelijking en de toename van de stedelijke bevolking wordt dit overal een factor van belang, die beleidsmakers niet mogen verwaarlozen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: