Steden als warmte-eilanden, het UHI effect

23 Jan

In dit blog is al eerder geschreven (hier en hier) over de funeste invloed van de warmte-effecten in stedelijke omgeving, het urban heat island (UHI) effect.
In Parijs en omgeving heeft dat bijgedragen aan extra sterfte gedurende de warme zomer van 2003 en, zij het in mindere mate, in 2006.

UHI is een al lang onderkend fenomeen, al werd het pas later als zodanig benoemd. Eerste publicaties stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Gebouwen veranderen de overdracht van energie in vergelijking met een natuurlijke omgeving. Ze absorberen meer energie dan de bodem en planten. Bomen en struiken geven schaduw. Gebouwen en straten hebben een hogere warmtecapaciteit, waardoor ze de warmte bovendien langer vasthouden, vooral in de nacht. Daarnaast produceren we veel afvalwarmte in industriële processen, energiecentrales, verwarming etc.. Door de hogere bevolkingsdichtheid in steden wordt daar dan ook meer afvalwarmte geproduceerd dan op het platteland. Door de snelle afvoer van regenwater is de stedelijke bodem droger. Dat leidt tot minder verdamping (kost energie) en lagere relatieve vochtigheid dan buiten de stad en dus tot minder afkoeling. Groen zorgt voor extra verdamping. Verder is door de bebouwing de wrijving voor luchtstromingen groter, en daalt de gemiddelde windsnelheid in de stad, hoewel dat rond grote gebouwen soms net andersom is. Urbanheatisland-21
Bron

Al met al redenen voor een hogere temperatuur in de steden, het hoogst in het centrum en afnemend naar de buitenwijken. De temperatuursverschillen kunnen fors oplopen tot zeker 5 ºC. De grootste verschillen worden ’s nachts gemeten tijdens de winter. Voor de mensen is het effect ook ’s zomers van belang als het langdurig warm blijft. ’s Nachts koelt het dan niet voldoende af, waardoor slaapproblemen ontstaan, en noodzakelijk herstel van de blootstelling aan hoge temperaturen overdag niet kan plaatsvinden. De toepassing van airco’s kan helpen, maar zorgt wellicht voor nieuwe problemen.

Menigeen acht het UHI effect verantwoordelijk voor tenminste een deel van de opwarming. Veel weerstations staan in stedelijke omgevingen of zijn daar mettertijd in terecht gekomen door oprukkende bebouwing. Meteorologen kunnen in principe voor dat effect corrigeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: