Australië: na de droogte nu de regen

3 Jan

Dat La Niňa zo zou toeslaan in Australië met grote hoeveelheden neerslag en enorme overstromingen kwam wel erg snel na het bericht over de droogte in zuid-oost Queensland (SEQ).

Het Australische Bureau of Meteorology komt nu met voortdurende waarschuwingen voor overstromingen, ook in SEQ, met steden als Brisbane en Ipswich.

Queensland flood jan 3 2011 

De bewoners down under zijn wel gewend aan overstromingen. De historie laat dat duidelijk zien. In 1974 was La Niňa erg sterk, de Southern Oscillation Index was toen relatief groot en de periode duurde  langer dan normaal. De record neerslag met overstromingen in de regio Ipswich en Brisbane eind januari 1974 ging gepaard met tientallen doden en vele duizenden daklozen, en met meer dan 200 miljoen dollar (AUS$ 1974) schade aan gebouwen, voorraden en bedrijfsschade. De bewoners van de overstroomde gebieden werden ook nog eens getroffen door besmettelijke ziektes als hersenvliesontsteking.

Regenval jan 1974 Australia 197401 

Floods Ipswich SEQ 

In het verloop van de SOI-index met een trendlijn van een 5-maands zwevend gemiddelde zijn de grote pieken (Niňa’s, blauw) en dalen (Niňo’s, rood) goed te herkennen.

SOI index 1876 2010 

Bijkomend probleem is dat de hevige regen leidt tot overvloedige plantengroei, die bij een volgende droogteperiode weer als brandstof dient voor de immense branden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: