Droogte in Zuidoost Queensland door klimaatvariabiliteit

26 Nov

De complexiteit van het klimaat wordt weer eens bevestigd door een onderzoek naar de vermoedelijke oorzaak van de droogte in Zuidoost Queensland in Australië (SEQ)

 In de Journal of Climate verscheen recent een artikel van Wenju Cai e.a. over de invloed van klimaatfactoren op de grote langdurige droogte in SEQ.

Titel van het artikel: “Asymmetry in ENSO Teleconnection with Regional Rainfall, Its Multidecadal Variability, and Impact. J. Climate, 23, 4944-4955.

 

Web SEQ drought bron SCIRO 
Bron: CSIRO

 De onderzoekers schrijven de droogte niet toe aan klimaatverandering – al sluiten ze dat niet geheel uit. Ze zoeken de oorzaak in een verandering van de effecten van langdurige multidecale processen. Normaal gesproken zorgt La Niňa, de tegenhanger voor de warmte brengende El Niňo (samen ENSO genoemd), voor neerslag in dit gebied. Door samenloop van El Niňo met een ander fenomeen met een wat langjariger cyclus, de Interdecadal Pacific Oscillation (IPO) wordt nu de sterke vermindering van neerslag verklaard. De twee fenomenen lopen als het ware in fase vanaf 1980.

 Men verwacht nu dat IPO rond deze tijd verschuift en zal gaan samenlopen met La Niňa, wat dan vervolgens voor de komende 10-20 jaar voor meer neerslag zal zorgen.

 De opgetreden droogte werd niet als resultaat gevonden uit 24 ook door IPCC onderzoekers gebruikte klimaatmodellen. De modellen projecteerden de droogte niet als effect van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De meeste modellen waren niet in staat om de relatie tussen langjarige cycli en de neerslag in SEQ te simuleren.

Science settled?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: