Zeespiegelstijging en zwarte rook

10 Sep

Twee kleine onderwerpen, opnieuw bezien in een uitgave van Nature Geoscience van september 2010.

 

Smelten van ijs en zeespiegelstijging gaan langzamer dan gedacht.

Het smelten van de ijskappen van Groenland en West-Antarctica gaat langzamer dan voorheen werd verondersteld.  Onderzoekers van het Jet Propulsion Laboratory en de TU Delft (waaronder Bert Vermeersen) publiceren hierover in het septembernummer van Nature Geoscience, `Simultaneous estimation of global present-day water transport and glacial isostatic adjustment `  

In eerdere berichten is hier geschreven over de onzekerheden die nog kleven aan het bepalen van het smelttempo van het ijs, zie onder andere bericht van 10 augustus 2009.

 

De onderzoekers hebben correcties aangebracht op de waarnemingen van de GRACE satellieten die van uit de ruimte kleine zwaartekrachtverschillen op de aarde kunnen detecteren. In combinatie met GPS metingen en met gegevens van de oceaanbodemdruk werd ontdekt, dat de bodem van Groenland daalt, en dat heeft grote gevolgen voor de schatting van de smeltende ijsmassa. Die neemt met de helft af tot 104 gigaton per jaar voor de periode 2002-2008. en dat heeft uiteraard weer consequenties voor de bijdrage aan de zeespiegelstijging, die tot nu toe werd geschat op 0,75mm per jaar.

Volgens deskundigen zouden we in West-Europa meer last hebben van de zeespiegelstijging veroorzaakt door het smelten van het ijs van West-Antartica. Maar ook de ijsmassa op West- Antartica smelt langzamer dan voorheen werd gedacht, 132 tegen 64 gigaton per jaar nu. De onzekerheid rond de modeluitkomsten ligt op ongeveer een kwart van de genoemde massa.

 

 

De bijdrage van Zwarte Rook aan het smelten

Zwarte rook of Black Carbon (BS) heeft een behoorlijke invloed op de albedo van het aardoppervlak. Neerslag van BS op sneeuw en ijs is een belangrijke oorzaak van het smelten van sneeuw aan de polen en van de gletsjers, zie bericht van 3 februari 2010.

 

Daarin wordt de invloed van BS beschreven voor gletsjers in de Himalaya, en er wordt opgemerkt, dat het technisch en economisch vrij eenvoudig zal zijn om de emissie van BS te verminderen. Dit onderwerp wordt nu door Joyce Penner samen met Amerikaanse, Noorse, Oostenrijkse en Schotse collega’s opnieuw bekeken zonder overigens de auteurs van de Himalaya-studie te noemen. Zij spreken over de onzekerheden die verbonden zijn aan de klimaatgevoeligheid, waarbij niet duidelijk is wat nu de specifieke bijdrage aan de opwarming is van CO2 en andere gassen ten opzichte van BS en aerosolen. Zij hopen dat men daar meer over te weten komt, liefst vóór de vijfde IPCC rapportage in 2013.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: