De Himalaya gletsjers smelten door zwarte rook: AGW by BS

3 Feb

Sommige gletsjers in de Himalaya smelten, sommige groeien. In ieder geval smelten ze niet in het absurde tempo dat hen in 2035 laat verdwijnen. Het smelten wordt toegeschreven aan de toenemende CO2 concentraties, die op hun beurt regionaal hogere temperaturen veroorzaken. Maar net als bij de Noord- en Zuidpool speelt zwarte rook een aanzienlijke rol bij het smelten van ’s werelds derde ijskap. Zwarte rook ofwel roet, ofwel black smoke (BS) ontstaat door onvolledige verbranding van brandstoffen, en in de opkomende economiën van India en China zijn dat fossiel brandstoffen en biobrandstoffen. Bij onvolledige verbranding komen grote hoeveelheden BS deeltjes vrij, die na enkele weken deponeren. De oppervlakte van sneeuw en ijs in de Himalaya waarop de BS deeltjes neerslaan wordt donkerder, de albedo vermindert daardoor. De donkere oppervlakte absorbert meer warmtestraling, waardoor de temperatuur stijgt, met het bekende gevolg. In de laatste twee decennia is de emissie van BS in India meer dan verdubbeld.

Surabi Menon van Lawrence Berkeley National Laboratory heeft met enkele Amerikaanse en een Indiase collega’s onderzocht wat de effecten van BS kunnen zijn op het smeltgedrag van de gletsjers, zie

Zij hebben simulaties uitgevoerd voor de periode 1990-2010 voor twee BS-emissiescenario’s. Conclusie: de afname in de beschouwde periode van ongeveer 1% van de sneeuw kan voor 30% worden toegerekend aan BS, en voor 90% aan aerosolen. De invloed van CO2 valt hierbij in het niet. En wellicht is de schatting van de emissies nog aan de lage kant, want de modeluitkomsten zijn lager dan de in het veld gemeten BS concentraties. Dus het effect kan nog sterker uitpakken. Bovendien zijn de grote Chinese BS emissies niet meegeteld.

Verder beïnvloedt BS de neerslag in het oosten van India, Bangla Desh en Zuid-China, aldus Menon et. al. en dat leidt daar tot voortdurend terugkerende extreme weerstypen met cyclonen, orkanen en overstromingen. In Centraal India en in delen van noord-China leidt BS tot grotere droogteperioden.

Klimaatveranderingen op een forse regionale schaal dus, waarschijnlijk niet door CO2 veroorzaakt maar door zwarte rook: AGW by BS. Het reduceren van de emissies van zwarte rook is technisch en economisch een kleiner probleem en het zal snel effect kunnen sorteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: