Sterfte door klimaatverandering V

12 Jan

Tenslotte een paar woorden over hitteplannen en een korte conclusie.

Het Franse hitteplan “plan national canicule” kent een Engelse pendant. De maatregelen die in Frankrijk zijn genomen spiegelen zich in een jaarlijks bijgewerkt plan in de UK. Het Department of Health brengt daar het Heat Wave Plan voor Engeland uit, jaar 2009 (zie) samen met adviezen voor instituten en maatschappelijke organisaties, die zorgdragen voor het welbevinden van met name ouderen.

Ook in Nederland ligt er een Hitteplan uit 2007. Dat plan richt zich op een brede benadering van de problematiek. Erg veel is er niet gebeurd na het afkondigen van dit plan, buiten wat publicaties van het RIVM, de apothekers en de GGD’s. Bij hitte treedt een systeem in werking, dat gebaseerd is op het Franse hitteplan. Het KNMI en RIVM werken samen en evalueren de weersituatie: zodra er kans is op een periode van vijf dagen met temperaturen boven de 27 ºC, treedt het waarschuwingssysteem in werking, zie pagina 16 e.v. van het Hitteplan 2007. De laatste ontwikkeling (oktober 2009) is een aankondiging dat er in de zorghuizen een hitteplan zal worden ingevoerd. De ouderenbond ANBO uitte in augustus 2009 veel kritiek op de uitvoering van het hitteplan: er worden te weinig voorzieningen getroffen, er is te weinig aansturing, er vindt geen evaluatie plaats.

Ook in België gaat men relatief luchtig om met de problematiek, terwijl er in 2006 toch sprake is geweest van zo’n 1250 extra doden in de maanden juni en juli. Er is een hitteplan en een folder, die waarschuwt voor de gevolgen van hoge temperaturen, alles overigens in combinatie met hogere concentraties ozon.

In Duitsland wordt de problematiek hoofdzakelijk via de deelstaten geregeld. Niet alle deelstaten zijn daarin actief geweest. Zo geeft in Baden-Württemberg het Ministerium für Arbeit und Soziales twee brochures uit. Er is wel een landelijk Hitzewarnungssystem operationeel, dat regio’s waarschuwt zodra de gevoelstemperatuur boven de 32 ºC stijgt. Dan worden automatisch gezondheidsdiensten, deelstaatregeringen, de media en verzorgingshuizen geïnformeerd door de Deutsche Wetterdienst. Daar kan de burger ook direct terecht via voor informatie. Als instantie kan men zich daar ook tot op Landkreis-niveau abonneren op het waarschuwingsbericht. Uitgebreide evaluaties zijn nog niet uitgevoerd. In Hessen bleek onlangs, dat het systeem tot minder ziekenhuisopnames had geleid.

Hitteplannen zijn er ook in Spanje en Italië, een overzicht uit 2004 van hitteplannen kan worden gevonden in Heat-waves:risks and responses (annex 3) waarin trouwens ook veel basis informatie staat over de effecten van hitte op het menselijk lichaam.

Kort samengevat:

Bij hittegolven (en tijdens koude perioden) vindt oversterfte plaats vooral bij ouderen en zieken. Hitteplannen zijn ontwikkeld om de effecten te verminderen. Ze lijken te werken, maar zijn echter nog weinig getest. De mens is in principe in staat zich aan te passen aan veranderende omgevingstemperaturen.

Advertenties

Eén reactie to “Sterfte door klimaatverandering V”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nog maar een keer: temperatuur en (over)sterfte | klimaatblog - juli 24, 2015

    […] is al vaker op dit blog geschreven over dit onderwerp, hier, hier, hier (o.a. over het werk van Vito Muggeo), hier, en hier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: