Al Gore all’opera, vervolg

12 Jan

In april is op dit blog een berichtje verschenen over een opera rond Al Gore’s werk. Die zou in 2011 in de Scala in Milaan haar première beleven.

Nadat de befaamde William Friedkin uit het team was gestapt van de opera rond Al Gore’s boek/film “An inconvenient truth”, is snel gezocht naar een andere regisseur. Robert Lepage, ook niet de minste, werd bereid gevonden om het regiestokje over te nemen.

Hij had wel totaal andere en provocatieve ideeën over dit werk. De Amerikaanse librettist McClatchy, tevens een hoog geacht dichter en uitgever, had het libretto gereed, maar het nieuwe team heeft de boeg omgegooid in een andere richting. Op dit moment zou het aangepaste libretto gereed zijn. En de componist Giorgio Battistelli heeft overigens voor zover bekend nog geen noot op papier.

In een interview met Opera Chic licht McClatchy een beetje de tip van de operasluier. Robert Lepage denkt aan een verweving van twee verhaallijnen: het groeiend inzicht van Gore met een groot technologisch panorama van de aarde en haar milieuproblemen. In de rol van Gore weerspiegelt zich de ontwikkeling van een milieugeweten, niet als persoonlijk verhaal, maar als een morele fabel.

Al met al is de première in de Scala in Milaan verplaatst, van mei 2011 tot ten minste oktober 2013. Het team heeft dus nog tijd genoeg om aan het concept te werken.

Rond die tijd is volgens de huidige planning van de IPCC ook het vijfde Assessment Report van de IPCC gereed. Wellicht moet het libretto en de enscenering dan nog worden aangepast aan veranderende inzichten: wel of geen ocenaanwater over het podium, en de ijsberen uit het decor?

Advertenties

Eén reactie to “Al Gore all’opera, vervolg”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De Klimaat Opera | klimaatblog - mei 4, 2015

    […] “Una Scomoda Vérita” worden gecomponeerd. In dit blog is er al eerder wat over geschreven, laatste keer in Januari […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: