Sterfte door klimaatverandering IV

5 Jan

Zoals eerder vermeld ligt er een zee van literatuur op dit gebied. Een tamelijk recent artikel legt een link met het urban heat island effect. Hier is kennelijk nog niet veel onderzoek naar verricht. De auteurs vonden dat binnen het microklimaat van een stad toename in temperatuur (gemeten via infrarood detectie) goed correleerde met het sterftecijfer. Zij suggereren dat collectieve maatregelen als meer groenvoorzieningen naast individuele maatregelen als air conditioning kunnen bijdragen aan een reductie van de sterfte.

Nog wat recente literatuur:

Vanuit het Europese PHEWE (Assessment and Prevention of Acute Health Effects of Weather Conditions in Europe) project is en wordt gepubliceerd over de effecten van kou en hitte in 15 Europese steden met ongeveer 30 miljoen inwoners. Hoewel alle aandacht natuurlijk uitgaat naar de effecten van hittegolven is er ook aandacht voor de gevolgen van blootstelling aan koude: Effects of Cold Weather on Mortality: Results From 15 European Cities Within the PHEWE Project” (hier) behandelt die problematiek en de auteurs concluderen dat de sterfte door koude evengoed aandacht verdient als sterfte door hitte.

In de loop van dit project is en wordt nog gepubliceerd over de resultaten.

Een zeer recent artikel is: “Susceptibility to heat wave-related mortality: a follow-up study of a cohort of elderly in Rome”. In deze groot opgezette studie is gekeken naar de mogelijke ingrepen in een brede range van gezondheidscondities bij oudere mensen na de invoering van preventieprogramma’s tijdens hittegolven. De auteurs stellen dat de aandacht vooral moet uitgaan naar de 74-plussers, vrouwen en ongehuwden. In de range van 65-74 jaar verdienen mensen met chronische ademhalingsaandoeningen bijzondere aandacht te krijgen. En in de groep 74-plussers ligt er mogelijk een probleem met mensen die voorheen zijn opgenomen met onder andere hersenaandoeningen, diabetes en psychische aandoeningen. Een pleidooi voor een gevarieerde aanpak binnen het hitteplan.

Rupa Basu heeft onlangs een review geschreven over de hitte-sterfte epidemiologische onderzoeken in de periode 2001-2008: “High ambient temperature and mortality a review of epidemiologic studies from 2001 to 2008”. Een goede bron voor een recent overzicht op dit gebied.

Uit 36 – overigens alleen engelstalige – studies (tijdreeksen en cross-overstudies) concludeert Basu, dat weliswaar ozon en fijnstof (PM10) ook bijdragen tot sterfte en dat hun effect soms meespeelt tijdens hittegolven, maar hitte als aparte sterftefactor staat buiten kijf. De onderkende gevoelige groepen zijn lijders aan diverse aandoeningen van hart en vaat en luchtwegen. Verder zijn als gevoelig onderkend kinderen, ouderen (>65 jaar), armoedigen en raciale verschillen spelen ook een rol. Volgt de aanbeveling om de hittesterfte op een regio-specifieke  manier aan te pakken met focus op de steden.

En tenslotte: “Current and future climate- and air pollution-mediated impacts on human health”

Een Brits onderzoek, waarin een statistisch/epidemiologisch model wordt gecombineerd met een klimaatmodel met ingebouwd (lucht)chemisch transportmodel voor ozon. Ozon is qua effect een vergelijkbare factor als de hitte voor wat betreft het aantal slachtoffers. Met het gecombineerde model is het mogelijk om op korte en lange termijn voorspellingen te doen over de ozon resp. hitte-gerelateerde sterfte, die natuurlijk onderhevig is aan onzekerheden als gevolg van de toepassing van de modellen en de gebruikte input scenario’s.

Advertenties

Eén reactie to “Sterfte door klimaatverandering IV”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nog maar een keer: temperatuur en (over)sterfte | klimaatblog - juli 24, 2015

    […] is al vaker op dit blog geschreven over dit onderwerp, hier, hier, hier (o.a. over het werk van Vito Muggeo), hier, en hier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: