Sterfte door klimaatverandering III

22 Dec

De Siciliaanse statisticus Vito Muggeo publiceert veel over statistische methoden ter ondersteuning van onderzoek naar de temperatuureffecten (en luchtverontreiniging) op de gezondheid van mensen. Hij is een expert in de specifieke toepassing van R, een open source programmeringstaal die veel gebruikt wordt in de universitaire wereld.

Samen met andere onderzoekers heeft hij een aardig onderzoek verricht in Turijn en later in Milaan in het relatieve koele noorden van Italië. Daar wonen veel Italianen die afkomstig zijn uit andere delen van het land, met name uit het warmere midden en zuiden. Zijn zijn in de jaren vijftig gemigreerd op zoek naar werk. Muggeo heeft de relatie tussen sterfte en temperatuur opgesplitst naar de herkomst van de bewoners, en de resulaten in een log-lineair model gestopt. Dat leidde tot vergelijkbare J-V- afbeeldingen als in het vorige bericht vermeld.

Muggeo_milan_temperature_mortality

Maar interessant is dat het sterfterisico afhankelijk blijkt van de geboorteplaats. Mensen afkomstig uit Sicilië sterven minder en zijn beter aangepast aan hogere temperaturen, en dat suggereert een aanpassingsvermogen aan stijgende temperaturen. Hun vermogen om beter om te gaan met warmte lijkt gevoed door een vroeger verblijf in warmere streken. En de temperatuur waar de relatieve sterfte in Milaan het laagst is, bij 20 ºC, ligt ongeveer 5 graden hoger dan in Nederland. Dat duidt op lichamelijke aanpassingen aan een bepaald klimaat.

Dat beeld wordt nog eens bevestigd door een studie uit Scandinavië.

De Zweedse milieu-arts Rocklöv heeft meerdere publicaties op zijn naam staan, waarin hij de mortaliteit in Stockholm in relatie brengt met het weer en met de klimaatverandering. De genoemde V-vormige relatie tussen mortaliteit en temperatuur wordt ook door Roklöv gevonden, zie zijn proefschrift uit 2006 (pag31), zij het dat zijn buigpunt – de temperatuur met relatief het laagste sterftecijfer – bij 11-12 ºC ligt. En dat ligt dus weer een stuk lager dan in Nederland. De Stockholmers hebben zich dus kennelijk aangepast aan een lagere gemiddelde temperatuur.

Rocklöv berekent in een artikel uit 2008 hogere sterftecijfers bij de door de klimaatmodellen geprojecteerde toename van 2 ºC voor deze eeuw. En dat resultaat wordt in veel literatuur gevonden; dat klinkt als een open deur, omdat de sterfte duidelijk gecorreleerd is aan de temperatuur.

Advertenties

Eén reactie to “Sterfte door klimaatverandering III”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nog maar een keer: temperatuur en (over)sterfte | klimaatblog - juli 24, 2015

    […] is al vaker op dit blog geschreven over dit onderwerp, hier, hier, hier (o.a. over het werk van Vito Muggeo), hier, en hier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: