Vincent Courtillot, of de zon onderbelicht

28 Nov

In alle ophef rond Climategate komt telkens een punt terug. Dat is waar de medewerkers van de Climatic Research Unit (CRU) aan de Universiteit van East Anglia zich verzetten tegen het ter beschikking stellen van oorspronkelijke data aan hen die daarom vragen.

Wat men daar ook als reden voor aanvoert, het staat een verdere wetenschappelijke discussie in de weg. In principe zou iedere publicatie gepaard moeten gaan met het beschikbaar stellen van data en codes, zeker als dat werk betaald wordt uit publieke middelen, en dat geldt toch voor vrijwel elk onderzoek in de klimaatwereld.

Een Franse onderzoeker Vincent Courtillot heeft ook al eens bot gevangen bij CRU, en besloot toen om de gewenste data maar zelf te verzamelen. Hij is geofysicus en hoogleraar aan de universiteit Denis-Diderot. Heeft gestudeerd aan de Ecole des Mines de Paris en aan de universiteiten van Stanford, Paris 6 en Paris 7. Hij heeft gewerkt bij Stanford, Santa Barbara en aan het CalTech. Hij is directeur van het Institut de Physiqu du Globe en was voorzitter van de Europese Unie voor Geowetenschappen en onder andere adviseur van de minister voor de Education Nationale. Vanaf  2002 is hij voorzitter van de wetenschappelijke raad van de stad Parijs.

Hij heeft veel gepubliceerd maar is vooral bekend vanwege zijn boek over de grote catastrofes die de aarde hebben getroffen: La Vie en Catastrophes, waarin hij  de hypothese verdedigt dat de grote massasterftes in de historie zijn veroorzaakt door massieve vulkaanuitbraken. Zijn interesse voor het inwendige van de aarde liet bij hem eerst recent de interesse groeien voor het klimaat. Als geofysicus heeft hij weet van de invloeden van de zon op de omloop van de aarde en onderzocht hij de effecten van het geomagnetisme en van de kosmische straling. Hij ontkent de klimaatverandering niet, ontkent ook niet de rol van kooldioxide, maar relativeert die en voegt iets toe aan de kennis.

Hij publiceerde zijn onderzoek in Earth and Planetary Science, en dat leidde tot veel contestatie. Het Franse blad La Libération sabelde hem neer als scepticus, zonder de discussie over zijn onderzoek serieus te voeren. In Le Monde en in Science werd hevig gediscussieerd. Inmiddels wordt hij serieuzer genomen, de man heeft een boodschap waar je niet aan voorbij kunt gaan. Nog deze week trad hij op in een discussieprogramma voor France-info in verband met Kopenhagen (in drie delen). 

Op 30 september 2009 heeft hij voor de universiteit van Nantes tijdens de Journées Scientifiques een lezing gehouden, die voor hen die de Franse taal verstaan (en een uurtje de tijd nemen) bijzonder verhelderend is. De zes delen zijn te zien via YouTube.

In zijn lezing gaat hij in op de door hem verkregen resultaten van temperatuurmetingen in Europa en in de VS. Die lopen merkwaardig genoeg niet parallel aan de grafieken van het IPCC. Hij liet de volgende grafieken zien, respectievelijke de vertrouwde  HADCRUT data, en de door zijn instituut verwerkte temperatuurdata van 44 stations in Europa en 150 stations in de VS.

Courtillot

De Europese temperatuur verloopt vlak tot in de jaren tachtig, springt dan omhoog tot een nieuw platform. In de VS is sprake van een maximum in de jaren dertig, gevolgd door een sterke afname tot eind van de zeventiger jaren, en gevolgd door een vergelijkbare stijging als in het begin van de curve.Tja, wat moet je daar nu van denken.

En verder laat hij de resultaten zien, die ook in zijn artikel zijn gepubliceerd. De effecten van de zon en het geomagnetisme dienen volgens hem een grotere rol te krijgen in de invloedsfactoren van de klimaatverandering. De zon is sowieso een driver voor het klimaat, de zon beïnvloedt ook de inkomende kosmische straling die op haar beurt een grote invloed heeft op de vorming van wolken. Beïnvloedingsfactoren die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven.

Hij pleit voor een zoals hij dat noemt gouden driehoek van observaties met een goed onderbouwde theorie van de verschijnselen, een rekenmodel, dat falisifieerbaar is, dus met controleerbare resultaten, en een erkenning en betere omgang met de onzekerheden. Een open deur, maar kennelijk niet voor iedereen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: