Sterfte door klimaatverandering I

21 Okt

Een van de effecten die men vreest van een stijging van de temperatuur is een toename van de sterfte. Over dat onderwerp is al veel gepubliceerd, waarbij benadrukt wordt, dat de sterfte in onze contreien flink zal toenemen. Warme zomers, zoals die van 2003, en de verhoogde sterftecijfers in stedelijke centra (Parijs!) lijken die toename te bevestigen.

Toch heeft dat meer te maken met aanpassing van gedrag, of – zoals gebleken is – het achterwege blijven van noodzakelijke hulp aan ouderen tijdens een periode van aanhoudende warmte, dan met klimaatverandering. Het zijn vooral de ouderen en onder hen de zieken, die getroffen worden. En verder is het een bekend maar kennelijk vergeten feit, dat er tijdens winters meer mensen sterven dan ’s zomers.

 De Franse wetenschapper Besancenot heeft er in 2002 al een review aan gewijd: “Vagues de chaleur et mortalité dans les grandes agglomérations urbaines”, Environnement, Risques & Santé, Volume 1, Numéro 4, 229-40, Septembre – Octobre 2002, Synthèses.

Hij noteerde destijds al meer dan1000 publicaties over dit onderwerp. Uit het abstract:

 De oversterfte treft hoofdzakelijk de bejaarden, vooral mannen in Noord-Amerika en vrouwen in Europa. De mensen die hogere risico’s lopen zijn degenen die alleen leven, ziek of bedlegerig zijn, degenen die overdreven doses van de vermageringsmiddelen nemen en/of personen van laag sociaal-economisch niveau, wonend in slecht geventileerde en niet geklimatiseerde huizen. Echter,niet alle oversterfte die tijdens deze periodes wordt geregistreerd, is te wijten aan dehydratie, aan zonnesteek en hyperthermie: oversterfte wordt eveneens veroorzaakt door hart- en vaatziekten, beroertes, ademhalings- en psychische ziektes. De warmtedrempel waarboven het aantal sterftes steil klimt hangt af van de plaatselijke context; hij is hoger in de gebieden met warme klimaten. De minimale temperaturen spelen vaak een beslissende rol, door wel of niet een herstellende nachtrust te gunnen. De atmosferische vochtigheid speelt eveneens een rol, hetgeen heeft geleid tot de ontwikkeling van een biometeorologische index om de risico’s te evalueren.Voorts hebben de hittegolven een veel groter gezondheidseffect in de stadscentra dan in de perifere wijken en het platteland. Enerzijds leiden de dicht op elkaar gebouwde ruimtes tot hogere temperaturen; het is het bekende verschijnsel onder de naam van “urban heat island”. Anderzijds is de luchtverontreiniging veelal groter in de grote agglomeraties. De luchtkwaliteiten de hitte beïnvloeden aldus op synergetische wijze het sterftecijfer.  

 Besancenot waarschuwt dan voor de eventuele toename indien de opwarming van de aarde zou doorzetten. In het jaar daarna werd Frankrijk getroffen door een lange hittegolf. In een recente publicatie van augustus 2009 wordt ingegaan op de sterfte tijdens hittegolven in het gebied rond Parijs (Ile-de-France). In 1975, 1976, 2003 en 2006 waren er langdurige hittegolven van ongeveer 3 weken in 1975 en 1976 tot vier weken in 2003 en 2006. 2003 was een waar rampjaar, dat diepe sporen heeft getrokken in Frankrijk. Men heeft toen geleerd om maatregelen te voorzien bij hittegolven (“plan national canicule”) en in 2006 was de sterfte fors lager, dankzij deze maatregelen. Dat betekent dat als er passende maatregelen worden genomen oversterfte kan worden gereduceerd.

 

Advertenties

Eén reactie to “Sterfte door klimaatverandering I”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nog maar een keer: temperatuur en (over)sterfte | klimaatblog - juli 24, 2015

    […] Er is al vaker op dit blog geschreven over dit onderwerp, hier, hier, hier (o.a. over het werk van Vito Muggeo), hier, en hier . […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: