Hoe denken we over klimaatverandering?

14 Aug

Het Europees Parlement en de Europese Commissie voeren periodiek opiniepeilingen uit naar de houding van de Europese bevolking ten aanzien van verschillende maatschappelijke kwesties, de zogenaamde Eurobarometer. Zo is er vorig jaar een  opinieonderzoek uitgevoerd naar de attitude van de mensen ten aanzien van de klimaatverandering, en dat is begin dit jaar weer herhaald en onlangs gerapporteerd. De onderzoeken bieden niet alleen inzicht in de verschillende opvattingen binnen Europa, maar geven ook wat inzicht in de opvattingen van de mensen naar leeftijd, opleiding, geslacht en dergelijke.

De laatste Eurobarometer over klimaatverandering heeft nauwelijks aandacht gekregen in de Nederlandse pers, in België was wat meer respons.

In onderstaande tabel (basis) zijn de vragen kort weergegeven, met de gemiddelde score van alle EU landen.

  eurobarometer1

 Er zijn lichte verschuivingen opgetreden in vergelijking met de enquete van 2008.

Door de economische crisis is de klimaatverandering in aandachtspositie gezakt, van de derde in 2008 naar de vierde plaats nu.

In het rapport uit 2009  zijn de hierna volgende scores ontleend, met de zelfde vragen en de scores in procenten van respectievelijk Nederland, België, het gemiddelde van de 27 Europese statenen de laagste en hoogste score die zijn uitgebracht. Daar waar Nederland afwijkt van het Europees gemiddelde is de score geel gemarkeerd.

 eurobarometer2

 TR=Turkije;SE=Zweden; EE=Estland; EL=Griekenland; PT=Portugal; LU=Luxemburg; BG=Bulgarije;MT=Malta; CY=Cyprus; IE=Ierland

Er is duidelijk sprake van een tweedeling in de Nederlandse natie: we achten ons goedgeïnformeerd, maar de ernst van het probleem wordt daarentegen lager ingeschat dan gemiddeld, en we vinden kennelijk significant meer dan gemiddeld, dat de ernst van het probleem wordt overdreven en dat kooldioxide een marginaal effect heeft op de klimaatverandering.

Het merendeel van de overige Europese respondenten is van mening dat we met een zeer ernstig en dringend probleem te kampen hebben. 58% van de geïnterviewden heeft wèl een positief toekomstbeeld. Het probleem kan volgens hen aangepakt worden door collectieve actie. Een dikke 30 % schat die mogelijkheden lager in en denkt dat de klimaatverandering onomkeerbaar is.
Verder denkt ruim 60 % van de Europeanen dat de bestrijding van de klimaatverandering een positief effect zal hebben op de Europese economie.  Er moet echter nog een en ander gebeuren aan gerichte voorlichting in een aantal landen om meer draagvlak te creëren voor eventuele acties.

Op de site van 21minuten is een Tussenrapportage Milieu en klimaat 2009 te zien, zij het met louter Nederlandse gegevens en meer detailvragen.

 

Advertenties

Eén reactie to “Hoe denken we over klimaatverandering?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Belangstelling voor het onderwerp klimaat | klimaatblog - september 23, 2013

    […] nr.79 uit dit voorjaar – worden de burgers gevraagd welke thema’s zij belangrijk vinden. In een post in augustus 2009 is daar al eens over […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: