Al Gore all’Opera

2 Apr

Giorgio Battistelli is een hedendaagse Italiaanse componist. Leerling van Stockhausen en Kagel. In Nederland is hij weinig bekend, maar elders heeft hij grote triomfen geboekt met zijn werk. Een overzicht van zijn muzikale werken, waaronder 28 opera’s vind je bij zijn uitgever Casa Ricordi. Hij was als artistiek leider verbonden aan gerenommeerde operahuizen, zoals de Opera in de Arena in Verona, de Accademia Filarmonica Romana en als huiscomponist verbonden aan de opera in Antwerpen en Düsseldorf. In 2005 ging van hem Riccardo III (naar Shakespeare) in première in Antwerpen.

Als fervent opera liefhebber was deze blogger verrast om te horen dat Battistelli al een tijdje werkt aan een opera gewijd aan het boek en de film “An Inconvenient Truth” van Al Gore. Deze opera staat gepland voor 11 mei 2011 in de Scala in Milaan ter gelegenheid van de viering van het 150-jarig bestaan van Italië als eenheidstaat, het resultaat van de noeste pogingen van Garibaldi om het in stukjes verdeelde Italië onder één noemer te brengen.

In de New York Times zijn vorig jaar wat lacherige reacties verschenen op dit initiatief.

In het Italiaans krijgt de opera de titel “La scomoda verita”, en dat klinkt al wat vertrouwder in opera-oren. William Friedkin, de beroemde regisseur, zou zijn medewerking verlenen, en dat belooft wat: hij regisseerde  onder andere “The Exorcist” en “The French Connection”. Friedkin heeft echter recent zijn medewerking opgezegd vanwege meningsverschillen op creatief vlak met de librettist J.D. McClatchy. Battistelli meldt echter via de Corriere della Sera van 22 februari 2009, dat Friedkin zich om persoonlijke redenen heeft teruggetrokken. Friedkin wilde kennelijk nogal wat speciale effecten inbouwen, iets dat Battistelli niet wilt: “Ma l’ opera non è Hollywood.”

We zijn benieuwd naar de vorm van de opera en naar de manier waarop de boodschap van Al Gore wordt gebracht. Wordt het een drama, een opera seria, geïnspireerd op een verhaal uit de Griekse mythologie? Of wellicht een opera buffa met een basso buffo in de hoofdrol, wat het publiek meer aanspreekt? Voor zover bekend zal er geen verteller optreden, het verhaal wordt door solisten en koor verbeeld, en nee, ook Al Gore verschijnt niet zelf op het podium van de Scala. Jammer, hij heeft meer dan voldoende podiumervaring en zou althans over een aardige bas of bariton stem beschikken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: