Alternatieve energie, een lezenswaardig boek

8 Jan

Deze site is gewijd aan klimaatverandering, maar soms passeren er onderwerpen die hun oorsprong vinden in de klimaatdiscussie. Zoals de toepassing van alternatieve energiebronnen ter vervanging van fossiele brandstoffen. Er wordt relatief weinig aandacht gegeven aan dit thema in ons land. Onlangs bracht de VPRO in hun serie Tegenlicht een programma over dit onderwerp. Uit de discussie die gevoerd werd, kwam vooral de oproep tot actie, of liever méér beleid naar voren. En dan bekruipt deze blogger altijd het onaangename gevoel, of we dan wel weten wat we moeten aanpakken. Ik mis de onderbouwende cijfers, ik mis de vergelijking tussen de alternatieven, ik mis de keuzemogelijkheden, ik krijg het overzicht niet.

Misschien kan een recent verschenen boek van David Mackay over alternatieve energie met als titel “Sustainable energy – without the hot air” de discussie verder helpen. Ik werd geattendeerd op het boek via de site van Francis Massen uit Diekirch (Luxemburg).

Je kunt het boek downloaden, met 10Mb voor het pdf formaat. Printen kan beter achterwege blijven. Het boek omvat 383 pagina’s, maar het leest als een vlot geschreven roman.

Veel aandacht schenkt Mackay niet aan de klimaatdiscussie. Hij gaat uit van de IPCC beelden, en concentreert zich alleen op het energie vraagstuk. En dat doet hij met verve. Hij bouwt stapels van energiegebruik en energiebronnen in een aardige volgorde naast elkaar. Daarbij drukt hij – om de vergelijkingen helder te houden – beide energie onderdelen uit in één dimensie, in Kwh per dag per persoon. Zo zijn de getallen ook overdraagbaar voor andere, niet-Britse condities. Hij produceert cijfers en onderbouwt ze met recente achtergrondkennis. Hij laat economische overwegingen over de haalbaarheid van verschillende opties meestal buiten beschouwing, dat zou de discussie te zeer verlammen. Al lezende sneuvelen er enkele opvattingen, zoals het idee, dat kleine beetjes energiebesparing zouden helpen, als we dat allemaal doen. Als iedereen zijn mobiele voeding uittrekt na gebruik dan wordt er hoegenaamd massaal bespaard. Hij laat zien dat dat een mythe is, en natuurlijk is dat ook zo. Een kleine besparing per persoon blijft ook op nationaal vlak een kleine besparing. Nee, hij is voorstander van een grootscheepse aanpak, waarin alleen ruimte is voor werkelijk significante bijdragen of besparingen. De conclusies waartoe hij komt komen geleidelijk boven drijven, maar die wil ik hier niet verraden.

Dit boek moet iedereen, die geïnteresseerd is in deze materie absoluut lezen. Hij schrijft voor een doelgroep die kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. En voegt er direct aan toe: “It is especially aimed at our dear elected and unelected representatives, the Members of Parliament.” 

In de eerste 250 pagina’s worden de onderwerpen behandeld in klare taal voor de doelgroep. Na elk hoofdstuk gaat hij nader in op de schattingen die hij maakt. Verder zijn er 8 bijlagen voor degenen die wat meer technische scholing hebben gehad, gevolgd door allerlei nuttige informatie.

Advertenties

Eén reactie to “Alternatieve energie, een lezenswaardig boek”

Trackbacks/Pingbacks

  1. David Mackay overleden | klimaatblog - april 27, 2016

    […] energie “Sustainable Energy – Without the Hot Air” , waarover in dit blog een lovende recensie is geschreven d.d. 8 Januari 2009. Het boek is inmiddels vertaald in 11 talen. Het heeft niets van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: