Minder vlees – minder warm? Vervolg

3 Dec

In een artikel van 13 september is op dit weblog al uitvoerig ingegaan op de vegetarische voorkeur van Dr. Rajendra Pachauri, hoofd van de IPCC, zie. Pachauri beweert, dat de opwarming van de wereld kan worden verminderd door massaal over te schakelen op een vegetarisch menu. Zijn opvattingen werden in België ondersteund door berekeningen van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). In de UK was al gereageerd op dit standpunt, waardoor een en ander in een ruimer verband wordt gezet.

Van de kant van het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) is nu een studie verschenen die eveneens enkele nuances aanbrengt. Het PBL brengt de effecten op wereldschaal in beeld door gebruik te maken van modellen. Daarnaast heeft Blonk Milieu Advies in een recent rapport berekend hoeveel CO2-equivalenten in Nederland kunnen worden gereduceerd door af te zien van vleesconsumptie.

Dat alles vanuit de opvatting, dat reductie van kooldioxide emissies een grote invloed heeft op de opwarming van de aarde. Maar ook als daar nog vragen resteren, kan er wellicht energie worden bespaard. Het landgebruik verandert hier maar zeker ook in Zuid-Amerika, wat tot andere albedo karakteristieken kan leiden en tot een verschuiving in de koolstofcyclus. Volgens het PBL valt veel winst te boeken, en dat zet aan tot verder onderzoek naar de mogelijkheden tot vleesvervanging.

Het zou aardig zijn om een vergelijking te maken tussen de kosten en baten van kooldioxide opslag in de ondergrond en de potentiële winst door stimulering tot een verminderde vleesconsumptie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: