Zeespiegelstijging en de Deltacommissie (III)

27 Nov

Er is kritiek op het empirische model van Rahmstorf , onder andere op de onderliggende statistiek. Een toets via een ander uitgebreider klimaatmodel Storch et.al. geeft aan dat het model niet betrouwbaar werkt over de hele periode tot 2100. Storch et al. testen vier eenvoudige modellen tegen een simulatie met het uitgebreide ECHO-G klimaatmodel.  De geteste modellen werken niet echt goed. Het beste model legt het verband tussen de stijging en de oceaan warmte-flux, maar dat is an sich weer moeilijk meetbaar.

Rahmstorf en von Storch worden hier met name genoemd, omdat beide wetenschappers betrokken waren bij de adviesgroepen van de Deltacommissie.

 

Domingues et.al. hebben gepoogd om de verschillende bijdragen aan de zeespiegelstijging in beeld te brengen en tegelijkertijd een aantal gaten en onzekerheden van vroegere metingen te herstellen. Hun onderzoek toont duidelijk het verband aan tussen de warmte van de oceanen (ocean heat content) en de zeespiegel.

In onderstaande figuur (fiuur 3a in hun publicatie) zijn die verschillende bijdragen in mm in beeld gebracht. De thermische expansie rood), de gletsjers en ijskappen (donker blauw), Groenland en Antarctica (cyaan) en de opslag van water op land (groen) hebben in de periode tussen 1961 en 2003 gezorgd voor een stijging van 1,5 mm/jaar en dat klopt aardig met de reconstructie die leidt tot een stijging van 1,6 mm/jaar in die periode.

Total_observed_sea_level_rise_uitna

Deze stijging komt ook in de buurt van de stijgingen van de voorheen genoemde drie Nederlandse meetpunten den Helder, Vlissingen en Delfzijl. Helaas reikt hun studie niet voorbij het jaar 2003, zodat de ontwikkelingen van de laatste jaren niet aan bod komen.

Er blijven dus relatief grote onzekerheden over de ontwikkelingen, en dan is het smelten van de ijsmassa’s niet eens meegenomen in de genoemde modellen. Het smelten van de grote landijsmassa’s is überhaupt een nog slecht begrepen fenomeen in de discussies. Daarover later meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: