Zeespiegelstijging en de Deltacommissie (I)

18 Nov

In enkele berichten wordt de huidige stand van zaken rond de zeespiegelstijging besproken. Allereerst de oorzaken van de stijging met recente gegevens.

De stijging van de zeespiegel wordt bepaald door vele factoren: uitzetting door opname van warmte van de zon, de dichtheid (soortelijke massa), het zoutgehalte, het windregime, het smelten van gletsjers en poolkappen, de opslag van water op het land en voor situaties als in Nederland ook de daling van de bodem . Een complex systeem met verschillende tijdschalen. Het smelten van ijs heeft de grootste invloed. Als al het ijs op Groenland smelt dan zou de zeespiegel met 7 m stijgen. Modellen, die het dynamische gedrag van ijsmasssa’s beschrijven zijn nog niet compleet. Ook de modellering van de uitzetting van het water door warmte kent nog grote onzekerheden.

De stijging van de zeespiegel wereldwijd heeft een tempo van ongeveer 3 mm per jaar, zoals te zien is in bijgaande figuur

Jason1

Bron: University of Colorado (Vanwege problemen met de dataverwerking zijn er tot eind 2008 geen updates op deze site.)

De stijging is niet overal aanwezig, op sommige plaatsen daalt de zeespiegel. De zeespiegel wordt tegenwoordig gemeten met satellieten: Topex/Poseidon en Jason 1 en de dit jaar gelanceerde Jason 2. Vanaf 2003 bedraagt de stijging 2,5 mm per jaar (zie hier). De laatste twee jaren is er weinig verandering in de stijging. De temperatuur van de oceanen is al enkele jaren vrijwel constant, en dat werkt vertraagd door in de zeespiegelstijging. Nog onlangs meldde Willis, dat de oceaantemperaturen in de laatste jaren daalden, maar dat werd later gecorrigeerd, een teken, dat het meten van de oceaantemperaturen nog veel technische problemen kent. Vermeldingswaard is het standpunt over zeespiegelstijging (geen!) van Nils-Axel Mörner in een discussie die tot voor kort werd gevoerd. Inmiddels huldigt de meerderheid van de wetenschappers de opvatting dat er daadwerkelijk sprake is van een stijging. De zeespiegel stijgt ook in Nederland.

Data over alle beschikbare meetpunten op de wereld zijn te vinden op de site van Global Sea Observing System.  Bijvoorbeeld maandelijkse gemiddelde waterstanden van Den Helder, die dan gemakkelijk in Excel verwerkt kunnen worden. Hieronder de grafiek van Den Helder (schaal in mm).

Den_helder_peilstanden

De stijging met gemiddeld 1,46 mm/jaar is duidelijk zichtbaar, en is al vanaf het begin van de waarnemingen in 1865 gaande. VoorVlissingen is de stijging 1,28 mm/jaar, voor Delfzijl 1,67 mm/jaar). Deze stijgingen zijn kleiner dan de hiervoor genoemde globale zeespiegelstijging van ongeveer 3,2 mm/jaar.

Nederlandse gegevens staan ook op de site van Waterstat. Daar staat een grote database met veel soorten informatie ter beschikking. Men kan kiezen voor een meetpunt en vervolgens specificeren naar parameter, periode, gemiddelde enz., afbeelding of tabel.

Relatie tussen stijging en temperatuur.

De uitzetting van het water door warmte is de belangrijkste oorzaak. De temperatuur van het water wordt in Vlissingen vanaf 1959 gemeten, van Den Helder zijn temperaturen bekend vanaf 1832. Er lijkt in Den Helder geen verband te zijn tussen de temperatuur van het water en de stijging van de waterstand. van meetpunt Vlissingen worden temperaturen gegeven vanaf 1959. Ook hier ontbreekt de relatie met de waterstand, zij het dat het een korte meetreeks is.

Op globale schaal legt men die relatie wel, kennelijk spelen andere meer lokale factoren een rol.

In het volgende bericht meer over de relatie tussen temperatuur en stijging en over modelprojecties van de stijging.

Advertenties

Eén reactie to “Zeespiegelstijging en de Deltacommissie (I)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zeespiegel veranderingen | klimaatblog - juli 13, 2015

    […] hier bericht over de zeespiegelstijging in Nederland. Uit de data van een van de stations in casu Den Helder kan een gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,46 mm worden afgeleid. En die stijging wordt al […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: