Minder vlees, minder warmte?

13 Sep

Dr. Rajendra Pachauri is het hoofd van de IPCC, en recent opnieuw tot voorzitter benoemd voor een periode van zes jaar. Hij gaf op 7 september een interview aan het Engelse blad The Guardian waarin hij adviseerde om minder vlees te consumeren, en benoemde dat als meest attractieve mogelijkheid voor emissie reductie van broeikasgassen. Citaat:

“In terms of immediacy of action and the feasibility of bringing about reductions in a short period of time, it clearly is the most attractive opportunity”

Het kan snel uitgevoerd woren en het reduceert (de emissies van broeikasgassen) in een korte tijdsperiode, aldus Pachauri.

Op maandag 8 september hield Dr. Pachauri een lezing voor een dierenwelzijngroep “Compassion in world farming” in Londen. Deze groep voert in de UK flink campagne om tot 2020 60% minder vlees te consumeren. Die lezing komt in belangrijke mate overeen met een lezing die Dr. Pachauri op 30 augustus gaf aan de Universiteit van Gent voor de vereniging van Ethisch Vegetarisch Alternatief  (EVA) onder de titel  “Less meat, less heat”.

Dr. Pachauri somt in zijn lezing alle milieueffecten van de vleesproductie op, alle  daarmee samenhangende broeikasemissies, de energiekosten, de invloed op het landgebruik en voedselbeschikbaarheid en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid door het eten van vlees. Hij illustreert dat door enkele cijfers te citeren voor de Vlaamse regio, die de vereniging heeft berekend. Zie de  achtergrond en berekening van de EVA, uiteraard geldig voor Vlaanderen. Citaat:

Eén dag per week geen vlees eten betekent 1 miljoen ton broeikasgassen uitsparen. Dat is:

– een besparing van 170 kg CO2 per persoon
– evenveel als wanneer iedereen dit jaar 1.100 km met de fiets zou rijden in plaats van met de wagen  (1 Mton)
– meer dan wanneer iedereen zijn huis in de winter één graad lager zou verwarmen én in de zomer de airco uit zou laten (0,8 Mton)
–  evenveel als wanneer we 500.000 auto’s van de weg zouden halen (1,2 Mton)
– bijna dubbel zoveel als wanneer we alle gloeilampen in ons huis zouden vervangen door spaarlampen (0,6 Mton)
– evenveel als wanneer we een heel jaar lang geen gebruik zouden maken van vaatwasmachine, wasmachine, diepvries, stofzuiger, hifi noch TV (1,0 Mton)
– evenveel als er zouden worden uitgestoten als elke Vlaming een heel jaar lang een lamp zou laten branden – 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 (1,1 Mton)
– meer dan we zullen hebben bespaard na uitvoering van álle maatregelen voor de landbouwsector uit het Vlaams Klimaatbeleidsplan (1 Mton)
– bijna de helft (1,3 Mton) van de besparing die Vlaanderen nog moet realiseren om de de Kyoto-doelstellingen te halen

En tenslotte haalt Dr. Pachauri Albert Einstein aan: “Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet.” Vrij vertaald: Niets is beter voor onze gezondheid en voor de overleving van het leven op aarde dan dat we allemaal overgaan op een vegetarisch dieet, aldus Einstein. In NRC van 1 september staat een interview met Dr. Pachauri, afgenomen na afloop van de lezing in Gent, waarin hij onder meer zegt juist te mikken op de jongere generaties om het broeikasprobleem op te lossen.

Het lijkt erop, dat de IPCC een campagne voert om het vegetarisch dieet te promoten. Dat Dr. Pachauri dat als vegetariër graag doet, ligt voor de hand. Maar of het een gedragen standpunt van het IPCC is? In de gepubliceerde speeches en presentaties van de voorzitter van de IPCC wordt nergens ingegaan op dit onderwerp. In het rapport van IPCC Werkgroep III die het adviesrapport over de vermindering van broeikasemissies heeft uitgebracht staat wel iets vermeld over vleesconsumptie op pagina 63:

“Economic growth and changing lifestyles in some developing countries are causing a growing demand for meat and dairy products. From 1967–1997, meat demand in developing countries rose from 11 to 24 kg per capita per year, achieving an annual growth rate of more than 5% by the end of that period. Further increases in global meat demand (about 60% by 2020) are projected, mostly in developing regions such as South and Southeast Asia, and Sub-Saharan Africa (medium agreement, much evidence)”

Alleen een vermelding dus, dat in ontwikkelingslanden een toename wordt voorzien van de vleesconsumptie. Voor de landbouwsector worden op pagina 64 van dat rapport enkele ideeën gelanceerd, maar die hebben geen betrekking op vleesproductie of- consumptie.

Opvallend overigens is de herkomst van de 31 auteurs van dit rapport: 6 uit Nederland, 6 uit de USA, 2 uit de UK, 3 uit India, en 14 auteurs verpreid over 14 andere landen.

In de UK is al gereageerd op deze campagne door de vleesindustrie. Uit een rapport van het Food Climate Research Network van de Universiteit van Surrey blijkt onder meer, dat afzien van vleesconsumptie niet direct een vermindering inhoudt van de broeikasgasemissies, omdat dan andere producten moeten worden geproduceerd en andere energie vergende afvalstromen ontstaan. En een dieet op basis van zuivelproducten maakt gebruik van de zelfde koe, om het maar simpel te stellen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: