Orkaanseizoen

12 Sep

We zitten volop in het seizoen van de orkanen. Tot november zullen die weer regelmatig in het nieuws verschijnen en grote schade aanrichten in het Caraïbisch gebied en aan de kusten van Amerika. Veel orkanen gaan aan land in het zuiden en zuidoosten van de US.

Er wordt veel gesproken over de frequentie en intensiteit van de orkanen, en over de invloed van de temperatuurstijging van de oceanen.  Dat verband is waarschijnlijk aanwezig, maar zoals bij alle klimaatverschijnselen is dat verband niet simpel, maar complex. Een aantal oceanologen zijn ervan overtuigd, dat de frequentie en intensiteit zal toenemen met stijgende temperatuur van de oceanen.

En in hoeverre de mens bijdraagt tot deze verschijnselen is natuurlijk onderwerp van nog heviger discussies.

Om een indruk te krijgen van het aantal en de intensiteit van de orkanen die aan land gaan van de Verenigd Staten is gekeken naar een officiële rapportage daarover. De NOAA (National Oceanic and Atmospheric Adminsitration) vermeldt weliswaar de discussie over de relatie tussen intensiteit en frequentie van orkanen en oceaantemperaturen, maar neemt eigenlijk geen standpunt in. Zij leggen de nadruk op toenemend publiek bewustzijn en paraatheid bij de bevolking van de bedreigde gebieden.

In het laatste periodiek bijgewerkte technisch memorandum van het National Hurricane Center van de NOAA, (hier) is de onderstaande tabel te zien op pagina 11.

Number_hurricanes_noaa

De toelichting zegt: Despite the increase in overall activity, the United States hasn’t seen a significant resurgence of exceptionally strong hurricane landfalls. During the past 35 years, the United States has experienced three Category 4 or stronger hurricanes: Charley in 2004, Andrew of 1992 and Hugo of 1989. However, on the average, a category 4 or stronger hurricane strikes the United States about once every 7 years. This suggests we have seen fewer exceptionally strong hurricanes than an expected 35-year average of about 5.”

Minder zware orkanen in de laatste 35 jaar dan verwacht, dus. Katrina was een categorie 3 orkaan, wel met een fors verlies aan mensenlevens en tot nu toe de meest schade aanrichtende orkaan. Maar dat ligt zeker ook aan de manier hoe de overheden en bewoners van de getroffen gebieden zijn omgegaan met de orkaandreiging. De kusten van het land zijn in de laatste decennia sterker bewoond geraakt, en dat bevordert de kwetsbaarheid.

In de conclusie van het  memorandum staat:

“The message to coastal residents is this: Become familiar with what hurricanes can do, and when a hurricane threatens your area, increase your chances of survival by moving away from the water until the hurricane has passed! Unless this message is clearly understood by coastal residents through a thorough and continuing preparedness effort, disastrous loss of life is inevitable in the future.”

 

Advertenties

Eén reactie to “Orkaanseizoen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Orkaanseizoen 2017, wat vooraf ging | klimaatblog - september 11, 2017

    […] een overzicht uit van de dodelijkste, kostbaarste en meest intense tropische cyclonen. In een al wat ouder artikel uit september 2008 is aan de hand van zo’n overzicht al eens gekeken naar de frequentie van de orkanen. Van dat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: