Beck’s CO2 data en de oceaantemperaturen

16 Aug

Nu de berekening van het verband tussen de formele data van CO2 en de oceaantemperaturen zo’n opmerkelijk resultaat geeft, wordt de verleiding te groot om de veel bekritiseerde CO2 metingen die door Beck zijn verzameld uit te zetten tegen de oceaantemperatuur anomalie. Per slot van rekening gaan de CO2 data van Beck terug tot 1812 en zijn er dus data voor de jaren vanaf 1880 net als voor de oceaantemperaturen. Over Beck is al eens eerder bericht, zie hier.   De data van Beck staan op zijn website. er is een totaaloverzicht gemaakt: Becks CO2 data

 

Een vergelijking op basis van het 21-jarig glijdend gemiddelde van de oceaantemperatuur vanaf 1901 is nu mogelijk tot en met 1957, dus tot de start van de metingen op Mauna Loa. De gegevens zijn op de zelfde manier verwerkt als die van Endersbee. Dat levert het volgende beeld in de tijd:

Co2_cfm_beck_vs_oceaantemp_anomal_3

Er lijkt een redelijk verband te bestaan, de lijnen lopen deels redelijk parallel. Maar vanaf 1950 zakken de CO2 concentraties plotseling sterk. Als de originele informatie in deze periode wordt bekeken, dan zijn de resultaten door Beck op meerdere plaatsen gecorrigeerd en soms gewoon geïnterpoleerd bij het ontbreken van data in een bepaald jaar. De wijze van correctie wordt op een minimale manier beschreven, en is dan ook niet duidelijk. Dat doet afbreuk aan de waarde van de data. Waarom de data van 1950 tot 1957 zo sterk afwijken is niet bekend. Deze afwijkingen verklaren in belangrijke mate de gevonden zwakke relatie die blijkt uit een lineaire regressieberekening met een R2 van 0,34.

Voorbeeld: Een van de studies voor het jaar 1952 betreft metingen in en boven een korenveld in Ames Iowa (zie hier). De fotosynthese van het gewas doet de CO2 aan de grond dalen. Op 152 m hoogte (TV toren) blijft de CO2 redelijk constant op 0,03%, ofwel 300 ppm. In de tabel van Beck staat een correctie tot 340 ppm, aangebracht op 2 november 2007, maar waarom die correctie plaatsvindt is niet duidelijk. Nog een voorbeeld: Het CO2 gehalte voor 1950 (Ohio, gemeten in de zomer boven het loof van een bos) bedraagt gemiddeld voor de dagperiode tussen 5 en 20 uur 320 ppm (zie hier). Beck corrigeert dat op de zelfde datum als hierboven tot 341 ppm .

De relatie tussen de CO2 en de oceaantemperatuur anomalie is overigens een stuk sterker voor de periode 1920-1949 waar de lijnen redelijk parallel verlopen, met een R2 van 0,75, en over de periode 1901-1949 bedraagt de R2 0,72.

Er lijkt een relatie te bestaan tussen (een deel van) de CO2 data van Beck en de 21-jarig glijdend gemiddelde temperatuur anomalie van de oceanen. Dat verband is echter veel zwakker, dan het door Endersbee gevonden verband met data vanaf 1958. Verder zijn er dus onduidelijkheden over de data en de correcties op de data van Beck.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: