KNMI: het is warmer geworden

4 Aug

Grote koppen in de krant: het weer in Nederland is warmer geworden.

Kop_nrc_31_juli_2008

Het KNMI heeft eind juli een rapport uitgebracht over het klimaat in Nederland. Zie de site van het KNMI:

Persbericht KNMI en het rapport:

De toestand van het klimaat in Nederland 2008

Een belangrijke afbeelding staat op pagina 17 van het rapport. Daar wordt de jaarlijks gemiddelde afwijking van de temperatuur ten opzichte van het gemiddelde over 1951-1980 weergegeven. De grafiek vertoont voor de laatste jaren een duidelijke toename. De conclusie, dat het inderdaad warmer wordt lijkt dus te kloppen. De KNMI-onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh heeft al veel onderzoek gedaan naar het temperatuurverloop en de mogelijke oorzaken van de geconstateerde opwarming aan het eind van de vorige eeuw, zie bijvoorbeeld:

Publicaties van OldenborghAfbeelding_knmi_rapport

Nu is dit een bewerkte tijdreeks, representatief voor Centraal Nederland. De metingen zijn uitgevoerd te de Bilt bij het KNMI. Dat wekt de nieuwsgierigheid op naar de onderliggende gegevens van meer aan de rand van Nederland gelegen meetstations, en hoe het temperatuurverloop over de hele vorige eeuw is geweest. Als voorbeeld is een overzicht gemaakt van de daggemiddelde temperaturen van station 380 (Maastricht-Beek) van 1906-2008. De ruwe data staan op de site van het KNMI:

KNMI download pagina van de meetstations in Nederland

De gegevens zijn geïmporteerd in Excel. In totaal gaat het om meer dan 37000 data. Alle daggemiddelde temperaturen zijn afgezet tegen het gemiddelde over de periode 1951-1980, in een grafiek uitgezet, en er is een trendlijn ingezet op basis van een jaar. Omdat Excel helaas maar 32000 data kan verwerken in een grafiek, zijn de data gesplitst voor de periode 1906-1950 en 1951-2008. Daarna zijn de gafieken van de trendlijnen tegen elkaar gezet, zodat de overgang niet al te abrupt is.

Temp_station_380_19062008

Het beeld van de laatste tien tot twintig jaar vertoont inderdaad een verhoogd niveau ten opzichte van het gemiddelde, maar dat geldt ook voor andere decennia in de vorige eeuw.

Temp_station_380_19062008_tov_gem_1

Een iets ander beeld ontstaat als de waarden worden afgezet tegen het gemiddelde over een vergelijkbaar lange periode van 1921-1950. Dat gemiddelde ligt iets hoger dan voor 1951-1980, en daardoor zakt de curve door de nullijn. Het is een kwestie van presentatie, maar de tweede grafiek laat zien, dat de afwijking van het gemiddelde over 1921-1950 in de periode 1950-1988 negatief was, na een voorafgaande periode van afwisselend positieve en negatieve afwijkingen van het gekozen gemiddelde. Na 1988 loop de temperatuur dan weer op.

Nu zijn de resultaten van één station niet direct maatgevend en is de weergave natuurlijk iets anders dan in de grafiek van het KNMI, maar het brengt wel wat nuance aan bij de grote koppen in de kranten. Dat nodigt uit tot verder onderzoek naar het verloop bij andere perifere meetstations over de hele vorige eeuw.

Advertenties

Eén reactie to “KNMI: het is warmer geworden”

  1. Hans Verbeek augustus 11, 2008 bij 9:35 pm #

    Het KNMI geeft in het rapport aan dat het afnemen van luchtverontreiniging sinds 1985 de opwarming heeft versneld of verergert. Daardoor bereikt meer zonnestraling het aardoppervlak.

    Een andere oorzaak ligt in een veranderd patroon van windrichting. Dat hangt wellicht samen met een veranderde stroming in de oceanen.

    In het vorige rapport (2003) werden deze factoren nog niet genoemd en achtte men alleen het versterkte broeikaseffect verantwoordelijk voor de opwarming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: