CO2: discussie blijft

30 Jul

De toenemende CO2 concentratie – veroorzaakt door de mens – wordt beschouwd als de belangrijkste bijdrage tot de opwarming. In de bekende reeks van metingen ziet men de concentraties in de vorige eeuw oplopen tot een niveau van ongeveer 385 ppm (delen per miljoen in volumen). Voor de haast exponentiële toename zoals die door Keeling op Mauna Loa is gemeten, zouden de concentraties op basis van onderzoeken in ijskernen vrijwel constant zijn geweest over vele eeuwen. Die scherpe toename in de vorige eeuw voedt het beeld van de opwarming. De modellen die gebruikt worden door het IPCC laten een duidelijk verband zien tussen de toename van CO2 en temperatuur. De theorie achter het model wordt door veel klimatologen gedragen, hoewel er ook kritische geluiden zijn van onderzoekers, die de bijdrage van CO2 tot de opwarming lager inschatten en andere factoren naar voren brengen. Zij vinden dat de modellen niet compleet zijn. En voor de recente stabilisatie van de temperatuur en afkoeling van de aarde in de laatste acht jaar (satellietmetingen in de grafiek) is een sluitende verklaring bij een nog steeds toenemende CO2 concentratie wel heel moeizaam.

Co2_vs_temp_19982008

Er wordt door enkelen naar voren gebracht, dat de concentratie aan CO2 niet zo constant is geweest als wordt verondersteld. Een van hen is de Duitser Dr. Beck, een bioloog, die met veel inspanning een grote reeks van oudere metingen, zeg voor Keeling, heeft verzameld. Zijn verzameling gaat terug tot pakweg 1810, en dan gaat het met name om natchemische, titrimetrische en volumetrische metingen van CO2.

Beck’s website (grotendeels Engels)

De volgende grafiek is een samenvatting van zijn reconstructie.

variabiliteit CO2 Beck

De oude metingen zijn van een voldoende niveau qua juistheid en nauwkeurigheid. De prestatiekenmerken passen in de destijds haalbare kenmerken in de analytische wereld, met analyses, die vooral gebaseerd waren op titrimetrische methoden. De door Beck samengevatte en weergegeven concentraties laten grotere variaties in de tijd sedert 1810 zien. Er wordt maar weinig gereageerd op zijn werk, integendeel, er wordt nogal lacherig gedaan om deze reconstructie. Dat komt misschien omdat Beck beweert dat de CO2 toename niet door de mens is veroorzaakt en verder zijn bevindingen presenteert als onderbouwing van de bewering, dat het hele verhaal van de global warming een grote zwendel is. Daarmee slaat men elke discussie dood. Wat er ook van zij, zijn website staat wel vol met links naar deze meetreeksen en meetmethoden. Al zijn bronnen zijn toegankelijk gemaakt en staan dus voor iedereen ter beschikking voor eigen bewerkingen.

De Belg Ferdinand Engelbeen is chemisch procestechnoloog en heeft zich ook verdiept in de CO2 problematiek. Hij beschouwt zichzelf als klimaatscepticus, maar zoekt steeds naar de wetenschappelijke verklaring van de klimaatverandering. Zijn sceptische houding is gegroeid vanuit zijn kennis van chemisch-procestechnische modellen die immers evenmin als klimaatmodellen nooit de werkelijkheid volledig kunnen weergeven. Engelbeen is er wel van overtuigd, dat de toename van CO2 in de atmosfeer door de mens is veroorzaakt. Zijn argumenten worden toegelicht op zijn website (in het Engels):

Engelbeen over de bijdrage van CO2 aan de opwarming

Recent wordt er door velen geredeneerd, dat de CO2 toename samenhangt met de opwarming van de oceanen, dat zijn immers de grote voorraadbunkers voor CO2. De toename volgt dan met een behoorlijke tijdsvertraging, en geldt ook voor andere gassen. Met andere woorden: toename van de temperatuur (van de oceanen) gaat vooraf aan de toename van CO2.

Het Nederlandse Klimaatportaal redeneert overigens net andersom:

Klimaatportaal: eerst CO2, dan opwarming

Kortom: de discussie over de bijdrage van CO2 aan de klimaatverandering is nog lang niet gesloten. Er rijzen twijfels over de werkelijke omvang van de invloed van CO2. Tegelijkertijd richt de politiek zich in grote mate op reductie van CO2 emissies, zelfs met grote kostbare plannen voor het in oude aardgasvelden opslaan van het gas afkomstig van industriële installaties en energiecentrales. Misschien is het verstandiger om daarmee pas op de plaats te maken en meer (figuurlijk) energie en geld te investeren in het terugdringen van het verbruik van de fossiele brandstoffen, waarvan de voorraden snel opraken. Daarmee wordt de CO2 emissie meteen mee gereduceerd, dat is mooi meegenomen, en ligt de focus minder op een onderwerp, dat nog steeds ter discussie staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: