Temperatuur: modellen en onzekerheden

15 Jul

"Meer dan veertig graden in Nederland.

Extreem hoge temperaturen stijgen sneller dan het gemiddelde"

Kop van KNMI persbericht 7 juli 2008

Het KNMI heeft een uitgebreid modellenonderzoek uitgevoerd met voor Nederland (en andere landen) alarmerende resultaten: eind van deze eeuw krijgen we temperaturen van meer dan 40 graden. Het gaat dan wel om extreme temperaturen, de gemiddelde temperatuur zou 2,5 graden stijgen. Zo wordt het onderzoek in de pers gebracht. Wat is er nu eigenlijk aan de hand.

Het KNMI heeft een project met de naam Essence, afkorting van (Ensemble SimulationS of Extreme weather events under Nonlinear Climate changE, (Ensemble Simulaties van Extreem Weer onder Niet-lineaire Klimaatverandering)

http://www.knmi.nl/~sterl/Essence/

Daarbij worden door een grote computer in Stuttgart berekeningen uitgevoerd met een atmosferisch model (ECHAM5) en een oceaanmodel (OM1). Dit zijn zogenaamde state-of the-art modellen. Er zijn veel berekeningen gemaakt met telkens kleine aanpassingen in de parameters. Door de vele simulaties kan men de natuurlijke variaties deels uitmiddelen. Als men dan een parameter als de CO2 concentratie laat toenemen met 30% – zoals dat is beschreven in het SRES A1b scenario – het meest gebruikte en wellicht meest logische toekomstscenario – dan kan men de invloed van die verandering op langere termijn inschatten. Men heeft hiervoor de kansverdeling voor extreme temperaturen met een frequentie van ééns per 100 jaar laten berekenen.

Voor de pers is dit natuurlijk sensatie, en men duikt niet verder in de materie en in details. Het KNMI doet dat evenmin in haar persbericht. Maar ook in deze studie zijn onzekerheden, zowel bij de aannames van de variabiliteit of constantheid van sommige parameters, als bij de resultaatberekeningen. Dit zeggen de auteurs er zelf van in hun conclusie:

"There are worryingly large biases in the simulation of present-day extremes, which imply that the modeled future values may be biased. To improve estimates of the probability of extremely high temperatures in the coming decades, good observational data sets and investigations into the reasons for model biases affecting extreme temperatures are needed. " Het blijft dus moeilijk, en we moeten doorgaan met metingen en onderzoeken waarom de modellen kennelijk niet voldoen.

De auteurs vinden evenwel, dat met deze onzekerheden toch serieus gekeken moet worden naar de risico’s in die gebieden waar mogelijk een extreme temperatuur van rond de 50 graden wordt berekend, en dat geldt voor een groot deel van de wereld rondom de evenaar (zie de rode plekken in figuur 3b van bijgaand artikel).

De KNMI publicatie in Geophysical Research Letters

Advertenties

Eén reactie to “Temperatuur: modellen en onzekerheden”

  1. Bakker augustus 16, 2008 bij 1:41 pm #

    Beste redactie mijn waardering voor uw website, erg bruikbaar op het eerste gezicht , maar moet het nog verder bestuderen.

    Zou het niet zo kunnen zijn dat het KNMI een paar dingen liever niet wil weten zoals het veranderende weerkaatsing patroon in Europa door de enorme steden en wegenbouw , 40% van het grondgebied is inmiddels gexfcrbaniseerd.
    En het toegenomen vliegverkeer met een significant effect op de dag/ nacht verschiltemperatuur. Ook de
    warmte die verbranding van fossiele brandstoffen met zich meebrengt en de afname van de concentratie zuurstof spelen ongetwijfeld een rol naast andere effecten . (die lui willen ook graag blijven vliegen en kindertjes krijgen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: