Over temperatuur: invloed van de oceanen

11 Jul

Langzamerhand komen er meer studies over de mogelijke invloeden van natuurlijke bronnen op klimaatverandering. In een vorig bericht is al eens gemeld, dat de gebruikte modellen nog te weinig rekening (kunnen) houden met de rol van de oceanen en van aerosolen. Eerst een stukje over de oceanen.

De rol van de oceanen wordt duidelijk, als men bedenkt dat water ongeveer 70% van het aardoppervlak inneemt, en dat water een enorme warmtecapaciteit heeft, vele malen groter dan de gassen van de atmosfeer. De oceanen zijn de voornaamste regelaars van het klimaat. En dat wordt bij alle discussies haast vergeten. Nu zijn er enkele belangrijke stromingen in de oceanen, die met een cyclus van enkele tot tientallen jaren veranderen. In de Stille Oceaan kent men de de El Niño/Southern Oscillation (ENSO) die weer wordt beïnvloed door de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die warm water naar noordelijke breedten en in de atmosfeer brengt. El Niño wordt afgewisseld met La Niña, die voor koudere waterstromen zorgt. Beide cycli duren steeds enkele jaren binnen de langere PDO cyclus. In de Atlantische Oceaan onderkent men de AMO, de Atlantic Multidecadal Oscillation, ook een cyclus die pakweg dertig jaar duurt. En die zorgt daar voor afwisselend warmere en koelere perioden. In de kern bestaat de invloed uit het opkomen van koud water uit de diepere lagen van de oceaan, in een voortdurende afwisseling met het warme water aan de oppervlakte. In veler ogen oefenen die mechanismen meer invloeden uit op het klimaat dan de gassen van het versterkte broeikasgas, met als focus CO2.

Hoewel de CO2 concentratie nog ieder jaar toeneemt, stijgt de temperatuur van de aarde niet meer, of zakt zelfs iets. Dat temperatuurverloop in de laatste tien jaren kun je dan ook niet meer correleren met de CO2 concentratie, zie de afbeelding.

Co2_vs_temp_19982008

Als men het verloop van de CO2 in een lineair regressie model stopt dan is de correlatie slecht, negatief zelfs. Het verloop kan wel gereconstrueerd worden door enkele invloeden bij elkaar te nemen: de warmte indexen van de PDO/AMO, de zonnestraling (Total Solar Irradiance) en CO2, en in te voegen in een zogenaamd multiregressie model. Het resultaat van het model over de vorige eeuw is verrassend:

 

Amo_pdo_tsi_co2_vs_temp_2

Het lijkt erop, dat dit model een goede reconstructie geeft. Voorspellen kan nauwelijks vanwege de onzekerheden in de variabelen. En natuurlijk moet worden benadrukt, dat dit een wel erg eenvoudig model is, vergeleken met de gangbare klimaatmodellen. En er is – voor de statistici – mogelijk sprake van enigerlei mate van collineariteit. Het is niettemin opvallend, dat deze variabelen een groot deel van het temperatuur verloop goed kunnen verklaren. De belangrijkste invloed komt van de oceanen, op afstand gevolgd door de zonnestraling en CO2, voor wie in dit model een vergelijkbare invloed is berekend.

bron (onder andere):

Invloed van Oceanen

Advertenties

2 Reacties to “Over temperatuur: invloed van de oceanen”

 1. jules augustus 6, 2008 bij 7:40 pm #

  een kritiek op het gelinkte artikel van d’Aleo:
  http://moregrumbinescience.blogspot.com/2008/08/unreliability-at-icecapus.html

 2. Hans augustus 11, 2008 bij 9:26 pm #

  Je kunt de wisselwerking tussen atmosfeer en de oceanen ook voorstellen als een volgelopen bad in een badkamer.

  Je kunt het badwater maar heel langzaam opwarmen door de temperatuur te verhogen in de badkamer (kaarsjes aan, de CV hoger zetten). Dat gaat echt heel langzaam.

  Als het badwater echter warmer is dan de lucht in de badkamer, dan zal de (lucht)temperatuur in de badkamer wel merkbaar stijgen (door verdamping en condensatie en convectie van opgewarmde lucht boven het badwater).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: