Temperatuur: opwarming of ijstijd?

7 Jul

In de laatste decennia van de vorige eeuw steeg de temperatuur. Dat staat buiten discussie. Dezelfde meetsystemen hebben in de jaren na 1998 een stabilisatie of zelfs een daling van de temperatuur aangegeven. Nu was 1998 door El Niňo een extra warm jaar, dat in de stijgende temperatuurlijn een extra piek gaf. Maar daarna is de gemiddelde temperatuur niet meer gestegen.

Wereldgemiddelde_temperatuur_bron__

In de meeste grafieken vallen die laatste jaren niet op. Men tekent langjarige gemiddelden of een trendlijn, en dan is er natuurlijk nog weinig verandering te zien aan de rand van de grafiek. Klimaatsceptici ontlenen een deel van hun gelijk aan deze cijfers. Maar, zoals eerder gezegd, het klimaat wordt door vele factoren van natuurlijke en menselijke oorsprong bepaald.

Veel nadruk wordt gelegd op de zonneactiviteit. Uit de historie weten we dat er een relatie bestaat tussen klimaat en zonnevlekken. Die activiteit is langjarig en cyclisch, en men kent verschillende cycli. Een van die cycli noemt men Schwabe zonnenvlek cyclus. Vanaf 1755 zijn aan die cycli nummers gegeven; we zitten nu op het eind van cyclus 23. De zon vertoont al langer weinig activiteit en dat doet astrofysici vrezen, dat er een behoorlijke afkoeling voor de deur staat. Men wacht op de volgende cyclus met nummer 24.

Over zonnecycli , zie ook bijvoorbeeld de grafieken van:

SIDC Sterrenwacht Brussel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: