Temperatuurmetingen: kwaliteit

5 Jul

De temperatuur reconstructies uit wijnoogstdata zijn net als de andere reconstructies benaderingen, die behept zijn met onzekerheden. Dat geldt ook voor de temperatuur reconstructies die ten grondslag liggen aan de rapporten van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In haar laatste rapport (AR4) staan alleen reconstructies vanaf 1860.

Dat de temperatuur toegenomen is staat vast. Zeker sinds men vanaf 1978 kan beschikken over werelddekkende satelliet metingen is er geen discussie over de laatste dertig jaar. Die zelfde metingen tonen overigens de laatste jaren een stabilisatie tot lichte daling van de temperatuur.

Er is wel veel discussie over de metingen in de periode daarvoor. De meeste metingen zijn uitgevoerd op het vasteland van de USA en dat is weinig representatief voor de hele aarde. Er is veelvuldige kritiek op de vaak onzorgvuldige wijze waarop officiële metingen zijn uitgevoerd. Denk daarbij aan meetstations in steden nabij asfaltwegen of meetlocaties op platte daken. Door de lokale warmte effecten (urban heat island) zijn in de loop van de tijd forse afwijkingen ontstaan in bijvoorbeeld de gemeten nachttemperatuur. Dat drijft de gemiddelde temperaturen op, zodat de onzekerheid over die metingen groot is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: