Klimaat en weer

5 Jul

Weer en klimaat

Weersvoorspellingen zijn algemeen bekend om hun beperkte scores. Na een week, maximaal tien dagen is de waarde van een voorspelling nihil geworden. Voor de klimaatmodellen baseert men zich met name op de zelfde grote circulatie modellen (GCM) als voor weersvoorspellingen. Toch, en dat is weinig bekend, maakt de IPCC voorspellingen voor het klimaat over tientallen jaren en iedereen lijkt dat te accepteren als harde waarheid.

Klimaat_syseem_ccproject1_2

Uit de tekening volgt al, dat weersvoorspellingen op korte termijn een onderdeel zijn van het atmosferische, bovenste stukje van het systeem. Seizoensvoorspellingen zijn ook een deel van het totaal, omdat bij goede voorspellingen naast de atmosfeer de oceanen en continenten in het model moeten worden opgenomen. In dat geval worden stukjes informatie zoals de oppervlaktetemperatuur van de oceanen als constante over tientallen jaren ingevoerd, terwijl ze dat natuurlijk niet zijn.

Het weer is dus een onderdeel van het klimaatsysteem.

Voor voorspellingen van het klimaat over meerdere tientallen jaren moeten alle onderdelen van het klimaatsysteem worden gemodelleerd en voorspeld. De klimaatmodellen zijn vereenvoudigde voorstellingen van het werkelijke klimaatsysteem. Dat maakt klimaatvoorspellingen (of projecties, zoals de IPCC ze noemt) veel complexer dan weersvoorspellingen. Het veronderstelt kennis van alle natuurlijke en menselijke invloeden op al die onderdelen. En zover is de wetenschap nog lang niet.

Klimaatmodellen zijn enigszins geschikt om de gevoeligheid voor veranderingen bij een enkele component (bijvoorbeeld de toename in CO2) te schatten. Eigenlijk zijn de uitkomsten van de modellen te beschouwen als waarschijnlijkheidsberekeningen van de variabelen die het klimaat bepalen. Het is duidelijk dat aan die benaderingen grote onzekerheden kleven.

Een deel van de huidige kritiek uit wetenschappelijke hoek op de IPCC modellen is dat een aantal variabelen nog steeds niet in de modellen zijn opgenomen, zoals de effecten van landgebruik, van door mensen geproduceerde aerosolen, van de effecten van aerosolen op wolkenvorming en neerslag, en de invloed van de toenemende CO2 op planten, die immers extra groeien van hogere CO2 concentraties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: