Over temperatuur en wijnoogsten

3 Jul

De temperatuur van de atmosfeer aan het aardoppervlak is een van de parameters waaraan de klimaatverandering gemeten wordt. Er is veel discussie over de waarde van historische metingen. Metingen op de schaal van Fahrenheit en Celsius gaan terug op het begin en de helft van de 18e eeuw. Voor de reconstructie van de temperatuur in de tijd vóór de thermometer maakt men gebruik van diverse benaderingen, zogenaamde proxies.

De een gebruikt ijskernen uit boringen, de ander uit boomringen, fossiele pollen, sedimenten, koralen, omvang van huidmondjes op fossiele bladeren en uit historische beschrijvingen.

Een aardig voorbeeld van de laatste benadering is de datum waarop de wijnoogst in Bourgondië telkens is begonnen in de laatste eeuwen. Die datum is nauwkeurig bijgehouden in dossiers in 18 plaatsen in de wijnstreek, en door de auteurs gestandaardiseerd op de oogstdatum in de jaren 1960-1989. Op die manier heeft men temperatuur aan datum kunnen koppelen tussen 1370 en 1879. Bron:

http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/pubs/chuine2004/chuine2004.html

en data: ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/historical/france/burgundy2004.txt

Wijnoogstdata_als_temperatuur_indic

Ook in Zwitserland is een dergelijk onderzoek verricht:

data: ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/historical/europe/switzerland/meier2007grape.txt

Uit beide onderzoeken blijkt, dat de temperaturen in vroeger eeuwen over langere perioden een wisselend verloop kenden en ook verhogingen vertonen ten opzichte van het gemiddelde over de jaren 1960-1989. Zo’n afwijking of anomalie is dus niet beperkt tot de huidige tijd. Het gaat hier natuurlijk wel om regionale informatie en dat dient alleen ter illustratie van de moeilijkheden om het wereldwijde temperatuurverloop in vroegere tijden te reconstrueren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: