Over temperatuur: de hockeystick

3 Jul

De hockeystick

De hockeystick is de reconstructie van de temperaturen op het noordelijk halfrond van de laatste 1000 jaar door Mann e.a. in 1998. De grafiek heeft die naam gekregen door het vrijwel rechte verloop van de temperatuur door de eeuwen heen, gevolgd door de haast exponentiële stijging in de vorige eeuw. Op grond van deze benadering met behulp van boomringen heeft het IPCC haar mening gefundeerd, dat er niet eerder zulke temperatuurverhogingen hadden plaatsgevonden.

Bronnen:

Mann, M.E., R.S. Bradley, and M.K. Hughes, Global-scale temperature patterns and climate forcing over the past six centuries, Nature, 392, 779-787, 1998.

http://holocene.meteo.psu.edu/shared/articles/eos03.pdf

Over dit onderzoek is een scherpe controverse ontstaan, omdat er getwijfeld werd aan de toegepaste statistische rekenmethode, de Principle Components Analysis (PCA). In dit meningsverschil wordt fel naar elkaar uitgehaald en op de man gespeeld.

De critici, met name McIntyre and McKitrick ontdekten in hun ogen foute aannames in het onderzoek van Mann e.a., nadat ze veel moeite hadden gedaan om überhaupt te beschikken over de basisgegevens van de boomringen. Zij toonden door nieuwe berekeningen onder andere aan, dat er in de periode tussen 1400 en 1450 een warmere tijd is geweest, waarmee de “hockeystick” als te beperkt werd aangemerkt

Temp_index_nh

Bron: http://www.uoguelph.ca/~rmckitri/research/trc.html

MBH98 is de curve van Mann e.a. de hockeystick dus, de donkere curve is de berekening van de critici. De reconstructie van de critici komt wel meer overeen met de kennis over de middeleeuwse warmteperiode van voor 1400 en de overgang naar de kleine ijstijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: